Lisztes megmondja a tutit

Az útvesztő

2014. október 13. 15:00 - lisztes

Annyira zseniális cím lett volna a "The Maze Runner"-nek a "Szárnyas fejtörővadász"...

Amennyire nem érdekelt engem ez a film, annyira jó lett. És engem nagyon nem érdekelt. Meg is mondom, miért: a túltelített young adult piacra annyi szemetet gyártanak, hogy már egyszerűen nem sikerül egyiknek sem megugrania az ingerküszöbömet. Ugye voltak az Alkonyat-féle mítikus kreatúrákkal teletűzdelt romantikus vackok, amik egytől egyig megbuktak, aztán jöttek Az éhezők viadala mintájára készült disztópiák (Végjáték, A beavatott), amik egy fokkal jobbak, de még mindig sz*rok. Tudjátok, ha a kutyasz*r tetejére porcukrot szórunk, kicsit javít az ízén, de attól az még kutyasz*r marad.

maze-runner-poster.jpg

Az útvesztő is ezt a hullámot lovagolja meg, teszi mindezt egy elsőfilmes rendezővel, aki a látványtervezés/vizuális trükk oldalról próbál betörni... Ezekben pediglen én már régen nem bízok. Ugye nemrég a Demóna esetében is érezni lehetett, hogy inkább egymás után pakolt jeleneteket látni, mintsem egy egységes filmet. Vagy ott a kedvenc példám, az Aliens vs Predator 2 és a Strause tesók, akik őrült nagy rajongói az alapmatériának, és egy ütős trailerre való anyagot össze is raktak rendesen, de film helyett egy irdatlan nagy f*szságot sikerült csak kiokádniuk magukból.

A sztori szerint van ez az útvesztő nevű dolog, közepén egy tisztással, ahol egy csupa fiatal srácból álló közösség épült ki a három év alatt fokozatosan. Minden hónapban új, a memóriáját teljesen elvesztett jövevény érkezik egy lift segítségével a mélyből. Főhősünk, Thomas is így kerül a közösségbe, ahol hamar tanubizonyságot tesz rátermettségéről, miután egy éjszakára bentragad két társával az útvesztőben, és túléli. Mert hogy ez még eddig a 3 év alatt senkinek sem sikerült...

tumblr_static_en4nfs7cbe0oss0ogg8kwo8co.jpg

Gyorsan átfutok a negatívumokon, hogy aztán agyba-főbe dicsérhessem: van a sztoriban néhány baki, de legalábbis minimum furcsaság (pl.: a szakadó eső, vagy a szemléltető videóbevágásokkal felturbózott búcsúüzenet), de ezek csak kisebb apróságok, maximum a mozizás után jut eszedbe, hogy "hé, ez így egy kicsit fura", de az élményen biztos nem ront. Az már inkább, hogy kb. 10 perc után meg lehet mondani 95%-os biztonsággal, hogy kik azok, akik végül elhaláloznak. Az az 5% is csak azért van a képben, mert Az útvesztő elején még bízol benne, hogy "majd most máshogy lesz". Nem lesz.

A pozitívumok hosszú sorát kezdjük talán a látvánnyal: egy erről a területről átváltó emberkétől naná, hogy első osztályú munkát kapunk. A hab a tortán azonban az, hogy mindezt 34 millió dollárból hozta ki, ami elképesztően alacsonynak számít egy olyan filmnél, ahol grandiózus díszletek között futkároznak főhőseink a számítógéppel animált szörnyek elől. Nem csak a kivitelezés minősége volt magas (magasabb, mint a sokszor ennyibe kerülő Szellemzsaruk pl.), hanem viszonylag sokat is használták a CGI-t a játékidő során.

Maze-Runner-Alby-Aml-Ameen-Gally-Will-Poulter-Newt-Thomas-Brodie-Sangster.jpg

A színészek is kitettek magukért, noha a castinggal a már említett kiszámíthatóság miatt nem lehetek maradéktalanul megelégedve. A főszereplő Dylan O'Brienen már most látszik, hogy szép karrier áll előtte férfi főszereplőként romantikus filmekben (lásd a The First Time-ot), és ha veszi a fáradtságot, lehet belőle akár még egy DiCaprio-kaliberű valaki is. Abszolút hiteles főhős volt, mégha nem is ő volt a gárda legemlékezetesebb figurája. Az ugyanis a még 24 évesen is 14-nek kinéző Thomas Brodi-Sangster volt még úgy is, hogy totálisan félrecastingolták.

Newt ugyanis eredetileg egy más típusú (magas, izmosabb, egykori futó, de lesérült) karakter volt, és az őt alakító színészről egyébként is nehéz elhinni pusztán a testi adottságai miatt, hogy ő a főnökhelyettes. Will Poulter viszont kifejezetten jó választás volt. Erős a kontraszt a tavalyi Családi üzelmek nyomi fiúja, és a mostani erőszakos izomagy között, de pont ettől működik csak igazán. Egyedül szegény Kaya Scodelario nem járt jól, az egyetlen lány, Teresa karaktere teljesen háttérbe szorul, egyáltalán nem lesz érdekes figurája a sztorinak.

maze-runner-ball-cast.jpg

A legnagyobb pozitívum azonban a rendezésben rejlik - ez az, amire a legkevésbé sem számítottam előzetesen. Baromi izgalmas és félelmetes (asszony végig belém kapaszkodott a film közben), pont annyit mutat, amennyit kell, frankón megteremti a feszültséget, remekül bontja ki az egész helyet övező rejtélyt és jól adagolja az információkat (nincs semmi sem túlmagyarázva, épp ellenkezőleg). Szóval igen, várjuk a folytatást (mert úgy zárták le), hiszen ott van még két rész a regénysorozatból, plusz egy kész és egy készülő előzménysztori is... Mivel nem csak kritikailag, hanem pénzügyileg is sikeres lett, útvesztő-ügyileg pár évig most nem fogunk unatkozni. De ha ez a színvonal marad, akkor kifejezetten örülök neki.

U.I.: A magyar feliratot igazán átnézhették volna mégegyszer, mert már rögtön az első jelenetben sikerült félrefordítaniuk a "We've got a runner!"-t.

U.I.2.: Igen, ilyenkor mindig nagy királynak érzem magam, ha találok egy hibát a fordításban.

Lisztes

Az útvesztő az imdb-n

Az útvesztő előzetes

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr696786157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.13. 16:43:26

"Annyira zseniális cím lett volna a "The Maze Runner"-nek a "Szárnyas fejtörővadász"..."

Hát bazmeg, szerencse is, hogy csak egy ilyen szar blogot írsz, és nem töltesz be semmilyen funkciót forgalmazónál vagy horribile dictu, mozinál... Tovább már nem is olvastam, mert tuti, hogy szar.

(Amúgy hozom a popcornt és várom, hogy ki lesz az első, aki lecsapja a Végjáték-mint-Éhezők-viadala-mintájára-készült-film labdát.)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.10.13. 16:49:51

@danialves: jellemző, hogy a te hozzászólásodról szóló értesítőt már a gmail is a spambe rakta.

Amúgy meg igen, a Végjáték azért készülhetett el filmként, mert pl.: Az éhezők viadala sikeres lett. Függetlenül attól, hogy könyvként melyik volt előbb. A Hobbitból is azért lett film (rögtön 3 is), mert később íródott Gyűrűk ura adaptációi jól tejeltek :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.13. 16:57:11

@lisztes: Persze, te meg árgus szemekkel ülsz a spam mappád felett... Tudom úgy is, hogy az üzeneteim már külön be vannak csillagozva és kapod egyből az értesítést.

Amúgy kár, hogy ezt így leírtad, mert így kevesebben fogják már félreérteni a rosszul megfogalmazott szövegedet. (Éhezők viadala MINTÁJÁRA készült film.) De hátha, az emberek többsége úgysem olvassa a kommenteket.

Zacskóstej 2014.10.14. 11:36:01

A végjáték nekem kifejezetten tetszett. Kár a félrefordított címért.

JoeyTribiani 2014.10.14. 13:22:04

Háát nem tom. Szerintem nem volt akkora film mint ahogy írod, sőt logikailag elég vacakul volt felépítve a sztori. Negatívumok szerinted: "a szakadó eső, vagy a szemléltető videóbevágásokkal felturbózott búcsúüzenet". A videó üzenet tényleg szar volt mondjuk. Most egy kis SPOILER jön bocsesz előre is.
Labirintus a tisztás közepén, okés. Kiszöknek, okés. Mielőtt megtalálják az irányítóközpontot egy halom kommandós szétlövi az irányító központot, stimt. Ezután a kommancsok kimennek. Miért? Nem azért mentek oda, hogy kiszabadítsák a srácokat? Biztos elszívtak egy cinnyát.
Mikor megnézték azt a tré videóüzenetet rájöttek, hogy valaki vagy valakik tudták, hogy ott vannak és azért jöttek, hogy segítsenek nekik, ugye? Ezért egy kicsit fura volt, hogy amikor beültek a HELIKOPTERBE (vágod? Repülő cucc, tök király elmehetsz vele bárhová. Bárhová!!!) egyik srác sem teszi fel a kérdést: "Figyu? Ha van egy helikopteretek, akkor miért nem menekítettetek ki minket a labirintusból? Még vagy húsz srác túlélhette volna velünk!"
Persze tudom, hogy mindez csak színjáték volt, és éppen ezért kellet volna jobban odafigyelni az ilyen ostobaságokra.
Amúgy jól szórakoztam a folm nézése közben és kiváncsi leszek a folytatásokra is csak dühít, hogy a szereplőket ilyen ostoba logikátlan véglényeknek állítják be, teszik mindezt úgy, hogy ezek a srácok túléltek kvázi saját erőből 3 évet egyedül.

UI.:Nem arról volt szó, hogy ezek a srácok immunisak avírusra? Mégis mind megfertőződött akit megböktek. Okés kaptak ellenszert. Na várjunk csak KAPTAK ELLENSZERT! Akkor mi a f***ért kisérleteznek, ha van ellenszer?

Hali.

Szerintem is jó volt a végjáték.

Cy_bon_Tom 2014.10.14. 14:23:55

Nos, mi vasárnap megnéztük... és elég közepes film lett, tele logikai marhaságokkal és fűrészporral telített fejű szereplőkkel. A film vége pedig klisé hegyek sokasága, értelmes lezárás nélkül, úgy, mintha éppen egy fejezet végére értél volna egy könyvben és kicsit lerakod, mert kiugrasz egy pohár vízért és majd folytatod.... de itt ennyi a film vége... és ez így megcsinálva nagyon gáz (mégha lesz is folytatása esetleg)
Innentől SPOILER jön, csak úgy a teljesség nélkül a hibák sokaságából:
Amit pld JoeyTribiani is írt... elviekben arról szól, hogy ők különlegesek mert nem hat rájuk a vírus, vagy nem úgy (ám a videó üzenetben látottak alapján mégis pont ugyanúgy hat rájuk mint mindenki másra) és azért megy az egész cécó, hogy megcsinálják az ellenszert a rajtuk végzett kísérleteknek köszönhetően... de hisz van ellenszer, akkor meg miről is szólt a film? Mire ment ki a kísérlet, ha mégsem erre? Abszolúte nem derül ki... így meg olyan mintha random bedobáltak volna pár fiatalt egy arénában, hogy kedvükre szadizhassák őket, mert csak.
A helikopter témában én még tovább mennék azon, hogy eredetileg is miért nem azzal mentek be értük... jééé, egy repülő cucc! Ott a közepe az egésznek a táborral, gyerünk oda és mentsük meg a többieket is ne csak minket mentsenek vele! De nem... csöndben nézelődünk miközben távolodunk, a többiek meg így jártak...

Amikor megjelenik az izomagy srác, megfertőzve... fel se merül senkiben, hogy miként került oda pár perccel utánuk? Átment a labirintuson miközben soha nem járt még benne? Kinyitotta az ajtót amihez kellett volna a jószág adó-vevő rendszere? Még a kódos záron is átjutott anélkül, hogy tudta volna a kódokat ? Mégis hogy? Ráadásul egyedül? Mi lett a többiekkel? Esetleg segített neki kívülről valaki? Akkor ki és hol van? Valamint ha mindezen átvezette, akkor miért hagyta megfertőződni? Arról nem is beszélve, hogy elsőre levágta begőzölt aggyal, hogy mi is az a pisztoly és miként is kell használni (mert emlékezni ugye nem emlékezhetett rá)...
A kommandósok tényleg megmentőnek jöttek? Honnan vették ezt? Az eléggé béna videó üzenetben csak azt magyarázzák el velük kapcsolatban, hogy vannak akik nem értenek egyet a módszereikkel, illetve túl lassúnak találják... ebből inkább egy radikálisabb csoport rajzolódik ki, mint humánus megmentők (főleg ha még a megrendezett mészárlást is hozzá vesszük, akkor meg főleg nem emberszeretetből jöttek), akik most jöttek begyűjteni a kísérleti alanyokat maguknak...

Lehetne még sok hibát sorolni ami miatt ez a film egy közepesnél nem jobb, de nincs értelme, szerintem ez a pár is tökéletesen mutatja az átgondolatlanságot ezen a téren.
Amúgy egyszer nézhető kategória, de semmiképpen sem kiemelkedő alkotás.

blogy 2014.10.14. 14:26:07

"...van a sztoriban néhány baki, de legalábbis minimum furcsaság (pl.: a szakadó eső, vagy a szemléltető videóbevágásokkal felturbózott búcsúüzenet), de ezek csak kisebb apróságok, maximum a mozizás után jut eszedbe..."

Ez a két dolog pont nem is tűnt fel, talán, mert a vége felé volt, és addigra az agyam kikapcsolt. Nem is próbált már logikát keresni. Mát ahogy kezdődött... Az rendben van, hogy a nézőknek megpróbáljuk nem a szájába rágni a dolgokat, de a szereplőktől ez idegen.

Az írás rendben van, csak a véleményem nagyon eltérő. :)

!!!! SPOILER !!!!

- Elmondta az elején a 3 szabályt, de véletlenül nem említené meg, hogy miért nem szabad a kapun átmenni.
- Ezt később más sem teszi meg, még akkor sem, mikor látta, hogy emberek jönnek ki onnan, ahova tilos bemenni, és már ő is készül be. Nehéz lenne odamenni és ezt mondani: Mindjárt becsukódik az ajtó, és akkor benn maradsz, és mindenki meghalt eddig, aki benn maradt. Nem, inkább 3 méter repüléssel leterítik a földre.
- Mindenki bevési a nevét a falba, majd ha valaki meghalt, azt áthúzzák. Abból, hogy mindezt mennyire könnyű megtenni, azt mondanám, hogy maximum egy hónapba kerülne egy 'létrát' faragni. Plusz amennyi fa állt rendelkezésre, talán még azzal is megoldható lett volna valami.
- Még senki sem látott siratót (vagy hogy hívták őket), vagy aki igen, már nem tudott róluk beszélni. De azért tudják mi az a megszúrás, tudják, hogy mivel jár, sőt egy egész kis szokásuk is kialakult már, hogy kell eljárni az ilyen emberekkel. Mindezt úgy, hogy később már azért is kiakadnak, hogy mi az, hogy valakit nappal szúrtak meg. Tehát az egész hülyeség.
- Persze miután a vezért megszúrják, megpróbálja kihozni a srác. Még úgy is, hogy emiatt bennmarad estére. Mindezt miért? Ha kijut vele, akkor másnap szépen ugyan úgy száműznék, mivel meg lett szúrva. Persze lehet mondani, hogy a főnökért megteszi, de később, meg egy hasonló szituációba megfutamodik. Teljesen logikátlan.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.10.15. 12:30:49

Ennyi ember, és senki nem csapta le? Akkor kénytelen leszek én:

Szóval hogy lehet azt írni, hogy a Végjáték Az éhezők viadala MINTÁJÁRA készült disztópia, amikor Orson Scott Card már 1987-ben megírta ezt a korszakalkotó regényt, Az éhezők viadala pedig sokkal később született meg? Menj inkább asztalosnak, mert nem megy ez a blogolás neked...

Hunor Levente 2014.10.17. 07:17:03

"Ugye nemrég a Demóna esetében is érezni lehetett, hogy inkább egymás után pakolt jeleneteket látni, mintsem egy egységes filmet. "

Ugye a francokat. A Demóna egy nagyon jó, sőt zseniális film. Néhány apróságtól eltekintve "hibát" se lehet benne találni.

Gyingizik 2014.12.01. 09:38:33

"...szegény Kaya Scodelario nem járt jól, az egyetlen lány, Teresa karaktere teljesen háttérbe szorul, egyáltalán nem lesz érdekes figurája a sztorinak." Tehát ebbe gyakorlatilag csak fiúk szerepelnek, mint ahogy a plakáton és a fotókon is látható. Hát ez így nem túl nyerő young adult film. Alapszabály a jó felépítésű, huszonéves, tini karaktereket játszó színésznők szerepeltetése az ilyen filmekben.
süti beállítások módosítása