Lisztes megmondja a tutit

The Dark Valley

2014. november 24. 15:00 - lisztes

Ausztrália után Ausztria is beszállt a buliba. A sógorék ugyanis - kapaszkodjatok meg - westernt készítettek. És nem csak úgy, félvállról véve a dolgot, lévén nyugati szomszédaink ezt a filmet nevezik 2015-ben a legjobb idegennyelvű Oscarért folyó versenyre. Egy westernt. Az osztrákok. A helyén van még az állatok? Az egyik főszerepben pedig az a Tobias Moretti feszít, aki Rexszel az oldalán annak idején bearanyozta a gyerekkoromat. Mondjuk most ő az egyik főg*ci, de azért így is szeretjük.

936full-the-dark-valley-poster.jpg

Úgy néz ki, hogy idén Európa megpróbálja feléleszteni a westernt. Ide kell sorolni a mi erőtlen midcult-próbálkozásunkat, a Délibábot is, és persze ott van Mads Mikkelsen, aki a dánok The Salvationjében gyilkolta a rosszakat. Mindkét filmmel akadtak azért gondjaim (előbbivel szinte csak azok akadtak), úgyhogy nagyon vártam már a megváltást - ha már sajnos a dánoktól sem sikerült megkapnom. Az osztrákok pedig jöttek, láttak, és győztek. Illetve majdnem, mert azért ennél lényegesen komótosabb film lett a The Dark Valley.

Az abszolút klasszik westernalapvetés: csendes idegen lovagol a kisvárosba, aminek élén egy zsarnok áll, aki a köcsög csatlósaival rettegésben tartja a jónépet. Főhősünket már az első pillanattól fogva csíkszemekkel nézik, úgyhogy nem is telik el túl sok idő, az idegen máris előkapja a... fényképezőgépét, és elkezd fotózni. Na jó, hamarosan elkezdenek hullani az emberek, és fény derül a városka sötét titkaira, valamint természetesen mindenki megkapja, amit megérdemel.

the-dark-valley-3.jpg

Elárulom, nagyon tetszett, de három problémám azért akadt, bár az első nem is annyira a film hibája. Mivel osztrák alkotás, a szereplők ugyebár németül beszéln...ének, és eredetileg úgy is vették fel a jeleneteket, viszont nekem sikerült egy angol nyelvű verziót kifognom, amit messziről kerüljetek el, ha javasolhatom. De ha esetleg mégis ráfanyalodnátok, garantálom nektek, hogy megtanuljátok értékelni a magyar szinkront, ugyanis rettenetesen fostalicska mód sikerült angolra átültetni: a szereplők szája máshogy mozog, a hangokon pedig érződik, hogy stúdióban, és nem a helyszínen rögzítették őket. Ráadásul van egy olyan sanda gyanúm, hogy az eredeti színészekkel készítették az angol változatot is - és ez most kivételesen nem jó dolog.

A második probléma, hogy ez az a sztori/film, aminek bőven elég lett volna a 90 perc, de az alkotók valamiért úgy érezték, hogy ha Sergio Leonénak ment, akkor ők is vigéckedhetnek hosszan kitartott, beszéd nélküli jelenetekkel, de sajnos ehhez a stílushoz nagyon nem passzol a nyílegyenes sztori egy főszereplővel, és annak ellenlábasával (Leone szinte mindig 3 főbb karaktert mozgatott). Így ez a komótos, lassú tempó néhol unalmasnak fog érződni.

V1-0005_00000000_0.jpg

A harmadik, és messze a legsúlyosabb gond a narráció használata. Szinte teljesen felesleges, néhányszor csak felmondják azt, amit amúgy is látunk, de ha netalántán értelmes információkat kapunk, akkor is azt érezhetjük, hogy hát azért ezt be lehetett volna mutatni képekkel is, pláne úgy, hogy a narráció szövege egyébként sem túl erős. Szóval emiatt igazán kár, mert szerintem nagyobbat üthettek volna a háttérsztorik, ha mi magunk rakjuk össze a kirakós darabjait, és nem rágják a szánkba.

Na de ezen felül... Huhú! A The Dark Valley egy igazi csemege! Nekem amúgy is a gyengém a havas tájakon játszódó western, és az, hogy a sógorék nem imitálni próbálták az amerikai tájat, hanem a sztorit saját országukba helyezték, már jó pont. A történetben fontos szerepet kap a fagyos hegyvidék, és én kb. A halál csöndje óta nem láttam olyan filmet, ami ennyire jól átadta a vászonról azt a csontig hatoló hideget, amiben forgathattak. Imádtam.

FT_Bild_19.jpg

De az operatőri munka nem csak emiatt volt mocsok jó. Akad éjszakai jelenet bőven, és a bevilágítások igazán mesterien sikeredtek. Nincs túlreflektorozva, és emiatt még ha direkt erre figyelünk, akkor sem olyan szembetűnők a plusz megvilágítások. Az pedig külön öröm számomra, hogy egy filmben a csodás tájak mesteri fényképezése mellett a belső tereknél is hibátlanra vizsgázik az operatőr. A kameramozgások viszonylag egyszerűek, de nem is baj, hogy nem kérkedtek ezekkel minden áron. Van egy-két nagyon ötletes beállítás, és ezek bőven elegendőek voltak szerintem.

Nem csak a szemünket kápráztatják el a The Dark Valley készítői, hanem a fülünket is: a nyitó/záró dal a Thomas Crown-ügyből, vagy épp a Mobilból is jól ismert Sinnerman című nóta átdolgozása - alig lehet megismerni, de talán pont emiatt üt. De a nagy lövöldözés végén szereplő lassított jelenet zenei aláfestése is bátor húzás a készítők részéről - engem az ilyesmivel kenyérre lehet kenni (Kubrick csinálta ezt nagyon jól, lásd a Surfing Bird esetét az Acéllövedék című filmjében).

the-dark-valley-still-5.jpg

A főszereplő Sam Riley viszonylag még fiatal a szakmában (nem olyan régen a Demónában láthattuk a címszereplő csatlósaként), de nagy jövő állhat előtte. A kisfiús ábrázata nagyon passzolt mostani karakteréhez, és amikor levetkőzi ezt a "meghunyászkodó alak" gúnyát, és fényképező helyett fegyvert fog, az sem áll rosszul a kezében. Tobias Moretti sajnos nem szerepel annyit, hogy igazán ütős főgonosz váljék belőle, de azért neki is megvannak a maga pillanatai.

A sztori alapja egy regény, méghozzá Thomas Willmann tollából - valószínűleg ezért nem hagyták el a narrációt, mert az alkotók úgy érezhették, hogy minden közepesen fontos információt át kell adniuk a filmben. Maga a sztori egyébként teljesen jól működik, annak ellenére, hogy a végső apróbb csavar várható volt, és annak ellenére, hogy nagyon lecsupaszítva tényleg nem történik más, csak a magányos idegen belovagol a városba, aztán "rendet rak" western-módra.

HTFile.ashx.jpeg

Az idei évben kaptunk western vígjátékot (Hogyan rohanj...), midcult neowesternt (Délibáb), modern amerikai westernt (The Homesman), túlságosan is modern dán westernt (The Salvation), és most ezt: egy komótos tempóban csordogáló, de minden idei próbálkozásnál keményebb darabot. A The Dark Valley tehát a zsáner rajongóinak erősen ajánlott kategória, de azok is tehetnek vele egy próbát, akik szeretik a lassabb, odab*szósabb filmeket. Újfent rinyálnom kell: ilyet mi miért nem tudunk? Tudom, 2 milliárd forint, de ehhez hasonló filmekre megérné elkölteni...

Lisztes

A The Dark Valley az imdb-n

A The Dark Valley előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr976927245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása