Lisztes megmondja a tutit

Förtelmes főnökök 2.

2014. december 08. 15:00 - lisztes

Első blikkre förtelmes ötletnek tűnt ezt a high concept vígjátékot folytatni, hiszen akkor általában vagy ugyanazt lövik el még egyszer, ami az első részben volt, és azért lesz sz*r (a'la Másnaposok 2.), vagy tök másról szól, aminek köze nincs a címhez, és ezért lesz sz*r (a'la Másnaposok 3.). A Förtelmes főnökök 2. alkotói látszólag az utóbbi mellett döntöttek, de végül sikerült annyira megcsavarniuk a sztorit, hogy azt egy kis csúsztatással máshogyan értelmezve, a címmegtartásnak legyen létjogosultsága.

hr_horrible_bosses_2_6.jpg

Tudniillik ebben a részben főhőseink saját maguk főnökei, de annyira nem értenek ehhez a "cégvezetés" dologhoz, hogy boldog tudatlanságukban és naivságukban saját magukkal (és minden más beosztottjukkal is) jól kib*sznak. Magyarán szólva ők is förtelmes főnökök: nem köcsögök, nem a pénzt akarják kiszipolyozni a vállalkozásukból, és még csak nem is szexmániások (férfiaknál az általuk képviselt szint normális), hanem egyszerűen nem értenek hozzá, és így válnak ők hárman a második részre tulajdonképpen címszereplőkké.

A sztori szerint ugyanis az első filmből ismert hármas tagjai, miután jól elveszítették a munkájukat, feltalálnak egy shower buddy nevezetű cuccot, ami nem valami meleg szexuális segédeszköz, hanem egy olyan tusolófej, ami a víz mellett a tusfürdőt és a sampont is adagolja zuhanyzás közben. Egy nagyvállalat főnöke meglátja a termékben a potenciált, és miután jól beeteti főhőseinket egy hatalmas rendeléssel (szóban), majd azok erre felveszik a banki kölcsönt, és annak rendje és módja szerint el is költik a pénzt a termék legyártására, visszamondja a rendelést, hogy a csődeljárást kihasználva olcsón megkaparinthassa a készletet. Kib*szás ez a javából, de "szerencsére" főhőseink ismét kieszelnek valamit: elrabolják a vállalat tulajdonosának piperkőc fiát, és váltságdíjat követelnek érte. Legalábbis az elején még ez a terv...

1280x720-von.jpg

Az idei évben is kaptunk pár igazán emlékezetes vígjátékot, és ha igazak a pletykák, a Dumb és Dumber kettyó is egész kellemes folytatás lett, szóval így december elején ki lehet jelenteni, hogy nem panaszkodhatunk. Ott volt a 22 Jump Street, amin annyit vihogtam a moziban, mint még előtte soha, ott volt az egész vicces Rossz szomszédság, meg az animációs mesék királya, A Lego kaland, és most itt van a Förtelmes főnökök 2., amibe bele volt kódolva, hogy pocsék lesz, de valamilyen furcsa oknál fogva az alkotóknak sikerült debugolniuk a rendszert.

Merthogy ez a film eszméletlenül vicces. Szerintem. Mivel a humor abszolút szubjektív, így nyilván sokaknak más lesz a véleménye, de úgy gondolom, hogy aki szerette tavaly a Családi üzelmeket (Sean Anders írta mind a kettőt), aki szerette az első részt, vagy aki szereti például Shane Black vicces zsarus párbeszédeit (Halálos fegyver), amik tulajdonképpen megállás nélküli egymással párhuzamos pofázások, akkor egészen biztosan jól fog mulatni a Förtelmes főnökök 2-n is.

horrible-bosses-2-pic-jason-sudeikis-charlie-day-and-jason-bateman.jpg

Mondjuk egy éve még nem gondoltam volna, hogy az Apa ég! rendezőjének új filmje ennyire bejön majd, de úgy látszik, hogy érnek még kellemes csalódások Hollywoodból is. Annyi már bizonyos a filmográfiájára pillantva, hogy Sean Andersnek a legnagyobb erőssége az írás, és ennek tökéletes mintapéldája a Förtelmes főnökök 2. forgatókönyve. Mert az egy dolog, hogy megállás nélkül ontja magából a poénokat, amiknek úgy a 80%-a be is talál (nem a legjobb arány, de ilyen rátánál ez is nagyon durva), sőt az sem nagy kunszt, hogy az előző rész szereplőit a sztoriba kreatívan beépítve rendre visszahozza...

Nem! Az igazi királyság ebben a forgatókönyvben az, hogy látszólag klisékkel operál, de tulajdonképpen pont azokat fordítja ki. Ott van például az ezerszer látott emberrablós szál, amibe belekevertek egy tök jó csavart, ettől máris különbözik az ilyen filmek kb. mindegyikétől. Vagy ott az autós üldözés, amit szintén sikerült teljesen eredeti módon megközelíteni, így lényegében a hollywoodi filmeknek ez a kötelező eleme ide is bekerült, de úgy, ahogy eddig még nem nagyon láthattuk. És itt most nem a szipi-szupi trükkökre, vagy kameramozgásokra gondolok, hanem még mindig a forgatókönyvről beszélek.

horrible-bosses-2-pic-25.jpg

Persze, akadnak gyengeségei is. Mint szinte minden filmnek. Itt is előszeretettel építik be a dialógusokba az események magyarázatát (főleg nagyobb csavaroknál), ami sajnos nem hat túl természetesnek igazából senki szájából (a gonosz elmondja a tervét, a szexfüggők találkozóján kimondatják a bujkáló szereplőkkel, hogy Nick azt hiszi, AA gyűlésen van, stb). És igen, Christoph Waltzot elherdálják, na meg Jennifer Aniston malac karakterét is sokkal nagyobb, és korhatárosabb dózisban kapjuk, mint korábban, és ez már lehet, hogy egy kicsit sok belőle...

Összességében mégis azt kell mondanom, hogy szerintem még az első résznél is jobban sikerült: magasabb a poénráta, és jobb a történet. Habár az eredetibb ötlet volt, de azért most sem kell panaszkodnunk a készítőkre a kreativitás hiánya miatt. Hál'istennek, hogy van mi felváltsa az Apatow istálló füvezős, kertvárosi értelmiségi vígjátékait, amik az utóbbi pár évben erőteljes mélyrepülésbe kezdtek minőségileg. Nekem egyébként is jobban bejönnek a Förtelmes főnökök 2-höz hasonlóan mocskos szájú, pörgősebb darabok.

Lisztes

Förtelmes főnökök 2. az imdb-n

Förtelmes főnökök 2. előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr996960389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása