Lisztes megmondja a tutit

Ex Machina / Ex Machina (2015)

2015. május 20. 15:00 - lisztes

Túl izgalmasnak és egyedinek tűnt ez a film már az elején is ahhoz, hogy behozzák Magyarországra (bár eredetileg úgy volt, hogy a UIP elintézi a dolgot, de végül visszaléptek). Itthon a mozibajáró közönség egyszerűen kiátkozza az ehhez hasonló filmeket - sajnos, így maradt a Titanic Filmfesztivál, ahol nagy sikerrel vetítették vagy kétszer. Persze ott a Hétköznapi vámpírok is jól ment, aztán az is irdatlan nagyot bukott a kommerszebb mozikban, már ha felvették. Az egyik szemem sír, a másik meg még jobban sír.

file_124561_0_exmachinaposterlarge.jpg

A mesterséges intelligencia témája már sok alkotót megihletett - a leghíresebb közülük talán Stanley Kubrick, aki egyfelől már a 2001: Űrodüsszeiában is ijesztő jövőképet vázolt fel, másrészt pedig ő álmodta vászonta az A. I. Mesterséges értelem című filmet, amit végül halála miatt nem tudott leforgatni, így vette át Steven Spielberg a helyét. Most egy kevésbé sztárolt, de annál tehetségesebb író rendezői bemutatkozásának lehetünk szemtanúi az Ex Machina megnézésével.

Caleb egy Google-hez hasonló multicégnél, a BlueBooknál dolgozik. Őt választják ki arra, hogy egy titkos kísérletben részt vegyen a cég megalapítójának magánbirtokán: egy mesterséges intelligenciát kell tesztelnie. A mindentől jó távol lévő birtok közepén fekvő futurisztikus épületben egy hét alatt kell beszélgetések során eldöntenie, hogy Ava, a robotlány képes-e az önálló gondolkodásra, van-e öntudata, nem csak szimulálja azt, vagy lemásolja valahonnan máshonnan. De ahogy haladunk előre az időben, egyre nyugtalanítóbb dolgokra derül fény.

ex-machina-official-international-trailer-4.jpg

Azon órákig lehetne vitatkozni, hogy témájában szakmailag (robotika, programozás, stb) mennyire állja meg a helyét a film, de az tény, hogy nincs benne túl sok bullshit. Alex Garland láthatóan utánanézett ennek-annak, azt pedig szeretném kihangsúlyozni, hogy műfajában egy sci-firől, azaz tudományos FANTASZTIKUM-ról beszélünk. Lehet, hogy nem minden részében kidolgozott, a jelenetek során nem minden ízében bemutatott technikáról beszélünk, de a rendező arányérzékére nem lehet panaszunk. Nincsenek nyugtalanító fekete foltok, de túlmagyarázva sincs egyáltalán.

Filmként pedig kifejezetten okos. A thriller elemekkel nagyon jól eljátszogat, nem érződik egy percig sem sablonosnak. A nézőt folyamatosan az orránál fogva vezeti, de nem nyomja a pofánkba a félrevezetőnek szánt dolgokat, ezért aztán nem is haragszunk rá, amikor végül átver minket. Ez nem tűnhet olyan nagy dolognak, pedig sokszor ezen áll, vagy bukik egy csavaros film sikere: ha túlságosan erőlködnek a néző megvezetésével, az általában a visszájára sül el.

ex-machina-download-wallpapers.jpg

Minimalista sci-fi, majdhogynem kamaradráma, hiszen 1-2 jelenetet leszámítva a milliárdos Nathan házában játszódik. A minimalizmus azonban csak a forgatókönyv vállalásaira értendő, hiszen a csillivilli sok helyszínes akciózgatások helyett egy csendes terepet kapunk, ami viszont a lehető legapróbb részletekig ki lett dolgozva. És nem csak a gondos tervezésre, hanem a CGI-ra is utalok ezzel. Egy percig sem érezni "olcsónak" a filmet minden minimalizmusa ellenére is.

Érdekes filozófiai kérdéseket feszeget, és mindeközben még érdekesebb karaktereket és beszélgeteseket kapunk. Lassan építkezik, de egy percig sem válik unalmassá - Garland itt is megtalálta a megfelelő arányt. A színészvezetés is nagyszerű, egyedül talán Domhnall Gleeson rossz hazudozása lett egy kicsit túl nyilvánvalóan bemutatva. Ava egyszerűen fantasztikus. Alicia Vikander kimért játékával egyszerre robotikus, és végtelenül emberi. Oscar Isaac figurája pedig végre nem egy sablonos tudós-karakter, hanem egy igazi különc p*cs.

ex-machina-movie-large.jpg

Az Ex Machina erős film, de nagyon. Ezért különösen sajnálatos, hogy csak szolid sikert tudhat magáénak. De biztos vagyok abban, hogy idővel megtalálja a közönségét. Néhány pillanatában még a torrent-kedvenc Az őslakót is megidézi, de nekem néha még a Fűrész című horror is bevillant. Aggódni azért nem kell, rémálmokat nem fog generálni, inkább elgondolkodtat a világ dolgain. Különösen azért, mert ahogy maga az író-rendező is nyilatkozott, a filmben bemutatott jövőkép kb. 10 percre van a mától. Mondjuk ez egy kicsit tényleg félelmetessé teszi az egészet.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr157475072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levente B. · combatant.blog.hu 2015.05.21. 15:47:01

Nekem is nagyon tetszett és a vége különösen.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2015.05.21. 15:51:37

@Levente B.: A végével akadt egy problémám, szándékosan nem írtam bele, de azóta már darksidejointtal, danialvessel és lennoxasakival is konzultáltam a kérdésben:

SPOILER
A végén, miután Caleb átírta a rendszert, elvileg az áramszünet segítségével szabadul ki a csaj. Ezt követően ő szép lassan kisétál ugyebár Nathan kártyájával, ez is okés. Utána viszont Caleb megpróbál bejutni a saját kártyájával a rendszerbe, ami erre lezár: jön egy újabb áramszünet (piros fények), viszont az ajtó mégsem nyílik ki.
SPOILER

imdb goof szekciójában is benne van. Ez feltűnt? Illetve hibaként kell-e értelmezni, vagy van valami (a filmben is legalább elhintett magyarázat), amit rá lehet húzni erre?

☉ ☾ 2015.05.21. 15:57:01

Sajnos nem egy "erős" film. Talán a Freudi alapszisztémákból építkező, a teremtőt megölő ezáltal megszabaduló teremtmény archetípusában lett volna még érdekes üzemanyag, ám a legfontosabb kérdések kibontásához a fogalmakat - tudat, érzelem, kötődés - kellett volna tisztázni, arra pedig egy ilyen film nem alkalmas.
Azért kissé képmutató ez a film, mert az általa felépített keretek között sem felel meg a logika szabályainak.

Ráadásul a film a mesterséges intellektussal kapcsolatban még az olyan magasságokat sem éri el mint a Terminátor, ahol az erőszakhoz való viszony alapból tisztázva van. Hiba hiba hátán. Semmi érdekeset nem közölt, viszont amit elmondott, azt szépen tette, jó szereplőkkel, csendesen.

Nálam moziba csalódás lenne.

Levente B. · combatant.blog.hu 2015.05.21. 16:04:37

@lisztes:
A végéről szívesen dumálnék én is mert rengeteg ötletem van rá, miért úgy ahogy lett befejezve.

SPOILER

Szerintem a végén szimplán Ava csinált valamit amiért nem nyílt ki, hisz ugye kiderül a filmből, ő okozza az áramkimaradásokat. Caleb tudta ki ő, ha életben marad azzal csak Ava jár rosszúl.

paráznabillegető 2015.05.21. 21:43:09

kurvára nem tízpercre vagyunk ám ettől, de még csak nem is tíz évre. sőt, kétlem, hogy akár unokáink...

spórolni kéne a nagy szavakal, na.

Haus Fiegl Bikers 2015.05.22. 09:32:58

egyszer nezos, melynek szant gondolatokkal, de hol naiv, hol atgondolatlan, hol izzadtsagszagu valaszokkal. szep kepi vilag, nemileg egyedi atmoszfera. nagyjabol ennyi jutott eszembe rola.

Leone_510 2015.05.22. 10:11:23

sokszor látott filozfiai tartalom egy szuper cgi köntösban , de azt hiszem ha minden generáci megkapja a sajátját akkor abban semmi hiba nincs

2015.05.23. 03:20:21

A Her sokkal jobb film.

Miért nem hozták be?

Mert idióta az ország, azért.
süti beállítások módosítása