Lisztes megmondja a tutit

A fantasztikus Burt Wonderstone - Lisztes megmondja a tutit

2013. július 13. 21:36 - lisztes

Vannak olyan vígjátékok, amiket az előzetes hírek alapján nagy dobásnak gondol az ember, de a külföldi premier után csak nem akaródzik nekik összeszedni azokat a bizonyos milliókat, no meg a pozitív kritikákat. Így ezek többsége moziban el sem jut szeretett hazánkba, szóval egészen a DVD megjelenéséig kell várnia a magamfajtáknak azért, hogy megtudja, mi is lehetett a probléma a filmmel, ami miatt sem a kritikusok, sem a közönség (és így a hazai forgalmazó) nem kért belőle...

The-Incredible-Burt-Wonderstone_09.jpg

Mik voltak ezek az előzetes hírek? Hát, amelyik producer olyan neveket tud megszerezni a projektjéhez, mint Jim Carrey vagy Steve Carell, az bizony biztató, ezt a Minden6ó óta tudjuk. De maga az alapszituáció, a las vegas-i pojáca-bűvészek élete is elég betegnek és újszerűnek hangzott ahhoz, hogy kiváló alapanyagául szolgáljon egy ütős vígjátéknak. Az, hogy végül mégsem váltotta be a reményeket sok kis apró dolognak tudható be, amik összeadódva már elégnek bizonyultak ahhoz, hogy a végeredmény középszerű legyen.

Szóval címszereplőnk már kiskorában elhatározta a legjobb barátjával egyetemben, hogy ők bizony bűvészek lesznek: sok évvel később egy las vegas-i szállodában lépnek fel állandó showjukkal minden este. Csakhogy az állandóság unalmassá vált, a sztárság pedig Burt fejébe szállt. Közben egy utcai mágus, Steve Gray is feltűnik a színen, aki betegebbnél betegebb mutatványokkal kápráztatja el a közönséget - elszívva ezzel Burt-ék közönségét. A párosnak lépnie kell, de az újítás rosszul sül el: a barátságnak és a munkának is vége, így Wonderstone szorult helyzetben találja magát, amiből csak egója visszaszorításával és kemény munkával tud kiszabadulni.

burt.jpg

Nem annyira vicces. Sajnos. Nem annyira vicces, mint amennyire lehetne, mint amennyire lennie kellene. Senki sem pörög elég magas fordulatszámon, így a 100 perces játékidő is soknak tűnik már a vége felé. Nem is indul túlzottan jól: a gyerekkor bemutatásába egy poén kevés, annyi sem fért bele, pedig nem ártott volna már ott megfogni a nézőket. Az ezután következő ripacskodás csak az első percekben működik, sziporkázó dialógusok híján ezek a szituációs poénok is hamar unalomba torkollanak.

Maga a történet sem rendelkezik igazán szép ívvel: mélyről a magasba, majd onnan a mélybe, aztán szép lassan vissza a csúcsra - nem sikerült eltalálni ennek bemutatásakor a jó arányokat. Ami azért is fájó, mert az események azért zakatolnak, mindig fordul a kocka, mégis nehezen köti le az embert. Csodálom egyébként az amerikai moziközönséget, amelyik mostanra már sokkal intelligensebb és kiforrottabb mozis ízléssel rendelkezik, mint például a hazai. Az USÁban rossz film már csak nagyon ritkán nyereséges, ellenben ezek a kevésbé ütős alkotások idehaza csak úgy vonzzák az embereket...

1168166_Incredible-Burt-Wonderstone-1.jpg

Steve Carell pedig egyébként fenomenális. Főszereplőként ez a minimum, amit elvárhatunk tőle. Steve Buscemivel is remekül működik a párosuk, megvan Carell dominanciája, ami a józan ész hiányával párosul. És megvan az az elképesztő mértékű ripacskodás, ami kiváló görbetükörként funkcionál a las vegas-i show biznisz felé. Alan Arkin harmadszorra is zseniális Carellel közösen. Sőt, még Olivia Wilde karaktere is működik az elején (a bűvészes múlt nem hiányzott túlságosan). Hovatovább David Copperfield is beugrik egy cameo erejéig.

Ellenben Jim Carrey maga volt a borzalom. Nem gondoltam volna, hogy ezt valaha is le fogom írni. Teljesen félrecastingolták Steve Gray karakterét vele: Stevenek a fiatalságot, az új, egyre vadabb dolgokat prezentáló utcai bűvészt kellene reprezentálnia, egy amolyan Criss Angel paródiaként kéne működnie. Jim ebből csak a fene nagy spiritualitást képes átadni. A számai betegek, de ez most nem egyenlő a viccessel. Kínos, akárhányszor a vásznon van. James Gandolfini (R.I.P.) karaterét is egy nyamvadt poén köré húzták csak fel, ő a másik mélypont.

hr_The_Incredible_Burt_Wonderstone_20.jpeg

A végjátékban előadott nagy produkció pedig sem Jim Carrey karakterétől, sem főszereplőinktől nem vicces, még csak egy mosolyt sem ér - ez pedig rengeteg ront az összképen. A helyzet azért nem ennyire súlyos, mint amennyire a fenti sorokból kitűnhet: a Fantasztikus Burt Wonderstone egy egyszer nézhető ártalmatlan vígjáték pár oda nem illő poénnal és viszonylag sok (poén szempontjából) üres járattal. A földbedöngölő kritikák miatt ennél azért rosszabbat vártam...

Lisztes

A fantasztikus Burt Wonderstone az imdb-n

A fantasztikus Burt Wonderstone előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr765387571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása