Lisztes megmondja a tutit

Sharknado - Lisztes megmondja a tutit

2013. augusztus 09. 15:00 - lisztes

A magyar keresztségben valószínűleg a "Cápnádó" nevet fogja megkapni ez SyFy TV-film, amivel az utóbbi időkben tele volt az internet. A trash-rajongók egész hada örvendezett lelkesen, hogy végre egy tényleg elborult ötlet, tényleg elborult megoldásokkal egy tényleg elborult filmben. Én is csak ezért mertem nekiülni, mert bevallom, az előzetese nem hozta meg a kedvem. De ha ennyi jó kritikát kapott a film, akkor csak megér egy próbát, mi? Hmm... Hát, bárcsak hallgattam volna az ösztöneimre...

sharknado_1.jpg

A trashet (ami magyarul "szemetet" jelent) elég sok ember kedveli, mert van valami olyan bája, amit egy átlag stúdió-, vagy művészfilmtől nem kaphatunk meg. Én magam nem rajongok ezekért a művekért, de ugyanakkor szerintem ugyanúgy helyük van a filmpiacon, mint a több száz milliós blockbustereknek. Hiányos ismereteimből 2 trash-t szeretnék felhozni példaként, hogy érzékeltessem, mi az, amit jónak tartok és mi az, amit nem: a Piranha 3D egy egész szerethető csöcsöktől hemzsegő trash-horror-vígjáték, a Piranha 3DD viszont egy bénán összetákolt, se nem szórakoztató, se nem túl  vicces próbálkozás.

A műfaj igazi nagyágyúja, a mockbustereket halomra gyártó Asylum stúdió jegyzi mai filmünket is és ettől már rögtön felszisszentem, amikor megtudtam: ők ugyanis tényleg a gagyit zúdítják a piacra és nem érződik a munkáikon az a fajta szeretet, amitől valahogy mégis működő filmekké állhatnának össze a produkcióik. Egyszerűen olcsón állítanak elő hígtrágyát, amit aztán a gyanútlan filmnéző megvesz DVD-n, mert összekeveri az épp aktuálisan a mozikban futó sikerprodukció címével. Szerencsére a Sharknado nem ilyen, ez csak szimplán a cápás gagyihorror reneszánsza miatt (értsd: van ár igény) készült el.

sharknado_685x385_137166176326___CC___685x385.jpg

Los Angelesre hatalmas tornádó csap le, ami magával hoz egy halom cápát is. A vérengző dögök nem csak a tengerben jelentenek most már veszélyt az emberre, hanem a forgószél tölcsérében repülve bármikor a fejünk fölül is ránk ugorhatnak, hogy aztán egyetlen harapással végezzenek velünk. Főszereplőnk egy bártulaj, aki haverjával, egy állandó vendéggel és a pincérnőjével karöltve a szárazföld belseje felé tart, hogy exfeleségét és két gyerekét megmentse a vérszomjas ragadozóktól.

Kezdjük a jó dolgokkal: elborultságból valóban nincs hiány, a sztori annyira beteg, hogy azon már önmagában is röhögni támad kedve az embernek. Ezen felül kapunk néhány ultrabrutál és értelmetlenül véres jelenetet, ami annyira gagyi, hogy megint csak vigyorgunk rajta, mint a hülyegyerekek. Kapunk pár utalást is (legalább a készítők nem voltak restek megnézni Spielberg klasszikusát, a Cápát). Ilyen például a sűrített levegős tartállyal felrobbantás, vagy a híres "We're gonna need a bigger boat" szöveg, ami kicsit átalakítva idéződik meg "We're gonna need a bigger chopper"-ként.

sharks-tornado-syfy-s-sharknado.jpg

De ezeken kívül csak a szenvedés marad: rohadt unalmas (nem gondoltam, hogy erre a filmre ezt fogom mondani), otromba színészi alakításokkal, amiket igazából még annak sem neveznék, mert ezek az emberek nem méltóak rá, hogy színésznek nevezzük őket. Még Tara Reid sem, aki nagyon "szép" utat tett meg a Nagy Lebowskitól az Amerikai Pite filmeken keresztül eddig a trágyadombig. Bár "tehetsége" alapján mindig is ilyen művekben lett volna a helye.

Szemet bántóan pocsékak a vágások és a rendezés: a part menti felvételekben például hol szemből, hol a szereplők háta mögül süt a nap, vagy nem is süt egyáltalán. Hol vihar van, hol szélcsend, mindez természetesen 2-3 másodpercenként, vágásonként változik. Hihetetlen, hogy ezekre a legalapvetőbb dolgokra sem voltak képesek figyelni a készítők. A számítógépes effektek is borzalmasak, de ezekért nem illik bántani őket, lévén minimális költségvetésből dolgoztak egy katasztrófafilmen.

100882584-sharknado1.600x400.jpg

Szóval igen... Nekem annak ellenére sem tetszett, hogy nem vártam tőle sokat. A film végi "megoldás" áltudományossága, meg a tény, hogy a kormány/közbiztonsági szervek nyomát sem látni abszolút kiverte a biztosítékot (pedig azt hittem, hogy a borzalmas párbeszédekkel lesz a legnagyobb problémám), szóval a továbbiakban is kerülni fogom a hasonszőrű produkciókat. Mert lehetne ezt szívből is csinálni: a Sharknado "gagyiságát" ezzel lehetett volna ellensúlyozni.

Lisztes

Sharknado az imdb-n

Sharknado előzetes

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr325443602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lova 2013.08.13. 14:46:46

Ezek szerint a gagyifilmek esszenciáját nem szereted. Ezek tényleg csak annak valók, akik vevők az alaposan megdolgozott szarra. :)

Amúgy mi az a sy-fy? Feltételezem nem a szifiliszre gondoltál :)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.08.13. 20:26:47

@Lova: Egy sci-fi kábelcsatorna, ahol először leadták a filmet, ha jól tudom az ő rendelésükre. Most is épp Sharkweeket tartanak :)

.loretta · http://popkult.blog.hu/ 2013.08.26. 11:44:09

Hát én 5 perc alatt néztem meg a filmet, pörgetve, pörgetve, igazából nem saját ötletből, hanem egy drága barátnőm pizsamás buliján jó viccnek tűnt, szakadtunk a röhögéstől így összetömörített formában, de nyilván inkább a bor miatt, mint az összehordott betegesen gáz jelenetek miatt.
Egyébként nem bírtam volna ki, ha végig kell néznem, de így 5 perces filmnek sem ajánlom senkinek. Nagyon fájdalmasan sz*r.
Te pedig egy hős vagy, hogy még írtál is róla. :D
süti beállítások módosítása