Lisztes megmondja a tutit

Csibefutam - Lisztes megmondja a tutit

2013. szeptember 16. 16:00 - lisztes

Mindig is csodáltam a gyurmafilmek készítőit, hiszen rengeteg munka árán lehet csak egy ilyen animációt szépen kivitelezni. Minden egyes képkockát külön-külön lefilmezni, miközben egy kicsit változtatnak a figurákon minden alkalommal... 24 ilyen kockából lesz aztán egyetlen másodpercnyi anyag (valójában ennél a filmnél ez a szám csak 20 volt a spórolás miatt) és ugye 60 másodperc egy perc, és kb 80-90 perc egy film. Ki lehet számolni, mennyit kell érte gyurmázni...

chicken_run_ver2.jpg

Arra viszont jó ez a lassú munkatempó, hogy kényelmesen megtervezzenek minden apró kis jelenetet. A Wallace és Gromit sorozat kitalálóinak filmjei általában különösen jól sikerülnek (nekem az idei Oscar mezőnyből például a Kalózok! tetszett a legjobban az animációs fronton). És ha már szóba hoztam az Oscart: sokat köszönhetnek az animációs filmek a Csibefutamnak, mert ez volt az az alkotás, aminek hatására a következő évben már külön kategóriában versenyezhettek a díjátadón (Shrek lehet a leghálásabb...).

A történet szerint egy csirkefarmon vagyunk, ahonnan a kapirgáló szárnyasok meg szeretnének szökni. De nem ám csak úgy simán, hanem egyszerre mind. A főkolompos, a Rozsda névre hallgató, nagyjából egyetlen intelligens tyúk számításait azonban mindig keresztülhúzza valami apróság. Egy nap egy cirkuszi repülő kakas, Rocky pottyan le az égből, új reménysugarat adva az elkeseredett tojástojóknak: bár a szárnya megsérült, a gyógyulása alatt megtanítja őket repülni, ha azok elbújtatják egykori tulajdonosai elől. Az idő sürget, mert a gazda felesége megelégelve a kicsi hasznot a tojásokon, egy csirkés pitekészítő gépet rendelt...

Chicken-Run-chicken-run-30730225-1024-768.jpg

Ez egy börtönös film. Egész pontosan a német fogolytáboros filmek legkifinomultabb paródiája. A nagy szökésből konkrét jelenetek (alagútásás az elején) és konkrét szereplők (Rozsda Hilts, a zárkakirály és a Nagy X is egyszemélyben) is megidéződnek. Nem beszélve Rocky triciglizéséről, ami megint csak McQueen híres karakterének motorbiciklis menekülését idézi. De persze nem csak ezt az egy filmet parodizálja, megjelennek elemek a Főnix útjából, vagy A 17-es fogolytáborból is, hogy csak az ismertebbeket említsem.

A nagy kérdés az ilyen mesék esetében szinte mindig a humor: egyrészt, ez egy gyerekeknek szánt film és bár ők szinte mindenen képesek nevetni, azért oda kell figyelni a megfelelő történetadagolásra és cukiságfaktorra is. Másrészt sosem árt, ha a lurkókat elkísérő szülők is tudnak a filmen szórakozni, így minél több a poénokban a felnőtteknek szóló, mögöttes tartalom, annál többre értékelem én is a produkciót. Itt ezt főleg a paródia elemekkel és néhány belső poénnal oldották meg.

Chicken-Run-chicken-run-30730218-1024-768.jpg

Például a Mel Gibson hangján megszólaló Rockyról az egyik csirke megjegyzi, hogy szerinte nem is amerikai - ez egy utalás arra a tévhitre, miszerint Gibson ausztrál származású (nem, nem az: az USÁban született, csak később költöztek Ausztráliába, ahol aztán elkezdett színészkedni). Az "A" kategóriából egyébként egyedül ő képviselteti magát a szinkronizálók csapatában (a Harry Potter rajongóinak az egyik patkány hangját kölcsönző Timothy Spall (Rufe Spall apukája) lehet még ismerős).

Persze ebből az egyszerű magyar emberek zöme nem sokat érzékel, hiszen legtöbben szinkronizálva láthattuk (a kicsik miatt ez nem is kérdéses). Szinte minden karaktert eltalált az itthoni szinkronrendező is (Rocky Dörner György hangján, még ha Gibsonnak nem is ő az állandó párosítása, telitalálat). Sőt, még egy-két szópoént és szójátékot is sikerült lefordítani viszonylag korrekt módon - ez mostanság nem nagyon dívik sajnos, mert nincs rá idő, sem kreatív emberek, akik tudnának ilyesmit csinálni.

Chicken-Run-chicken-run-30730233-1024-768.jpg

A Csibefutamon látszik, hogy sokat dolgoztak vele. Igényes, humoros, eredeti. Persze lehet utálni, meg gagyizni, de egy filmszerető embernek nem létezik, hogy a sok vicces utalás miatt ne tetszene. Ha ez tetszett, akkor a Wallace és Gromit sztorikat is imádni fogod, a Kalózok!-at nem különben. Sajátos, igazi angol humora van ezeknek az animációknak, amik ugyanúgy képesek szórakoztatni a kicsiket és a nagyokat is egyaránt. És ezeknél a filmeknél pont ez a lényeg.

Lisztes

Csibefutam az imdb-n

Csibefutam előzetes

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr845468546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.09.17. 10:01:16

@doggfather: Hát én már nem egy helyről hallottam róla rosszakat...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.17. 10:12:46

@lisztes: tényleg? és mik a hibái???

Mert azon kevés felnőttesen gyereknek való alkotások egyike amik simán többször nézősek.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.09.17. 10:17:01

@doggfather: hát, én szeretem ezt a filmet, de amire emlékszem a negatív megjegyzésekből: az animációra, meg az abszurd/bugyutának tűnő történetre "panaszkodtak".
süti beállítások módosítása