Lisztes megmondja a tutit

Tűzsziget - Lisztes megmondja a tutit

2013. szeptember 30. 15:00 - lisztes

Jackie Chant nagyon komálom. Bár színészkedni nem nagyon tud, bámulatos az ügyessége: ahogy Arniet sem a drámai alakításaiért szereti az ember, úgy Jackie esetében is a kreatív ugrabugrálása és bámulatos mutatványai azok, amiktől eltátom a szám. Nos, a Tűzszigetben ugyan szintén villant párszor, de a tőle megszokott színvonalnál lényegesen gyengébbet produkálva. Persze azt sem árt tudni, hogy ő itt csak mellékszereplő... és a film amúgy is borzalmas.

island-of-fire1.jpg

Ha lusták vagytok megnézni az összes börtönös filmet, elég, ha megnézitek a Tűzszigetet. Ebben ugyanis 80 perc alatt ledarálják az összes fontosabb momentumot a híresebb alkotásokból. A legszembetűnőbb a raklapnyi Bilincs és mosoly referencia, amit igazából felsorolni is nehéz lenne: az aszfaltozás, a jó nő (átázott felsővel) és a kocsi, a bokorrázós szökés, a végső nagy szökés Bivallyal (akit itt LUCAS-nak hívnak), a napszemüveges őr és a puskája - hogy csak a legfontosabbakat említsem.

De ezen felül lopnak a Hajrá, fegyencvárosból (villanykörtés gyilkosság), a Pillangóból (magánzárka, ahol az őrök felettük járkálnak, a plusz étel becsempészése), a Nehézfiúkból (a börtön felépítése, a gyík szobatárs, a bunyó, amivel eldöntik, ki a legény a gáton), de még a Nikitából is. Egyszóval egy hatalmas nagy katyvasz az egész és igen, jól sejted: egyáltalán nem működik. Ide-oda ugrálunk, nincs igazi főhős, csak szálak, amik végül teljesen elcseszett módon érnek egybe.

island-of-fire-0.jpg

Egy zsaru beépül a börtönbe, miután egy elvileg halott fegyenc megölte a mentorát. Mivel a számítógépes rendszer biztonságos, csak a börtönnél történhetett valami turpisság... Közben egy biliárdozó, Steve Tong (Jackie Chan) nem vesz részt a bundában, így az egyik maffiózó kérése ellenére megnyeri a meccsét. Ezért megkéselik a nőjét, akit a kórházban csak 2000 dollárért hajlandóak ellátni (LOL), így gyorsban elmegy pókerezni, ahol bár nyer, csalással vádolják. Bunyó kerekedik belőle, amiben egy másik maffiafőnök öccsét megöli Steve. Aki emiatt szintén börtönbe kerül. Aztán a maffiavezér utánamegy, hogy kinyírja. Közben meg van még egy szál, John Liu-é, aki a kollégiumban élő fiához szökik meg minden adandó alkalommal...

Áh, képtelenség ennek a filmnek a történetét összefoglalni, annyira kusza és értelmetlen. Néha azt sem érti az ember, hogy mégis mi a fene folyik. De nem elég, hogy a forgatókönyvet csak összeollózták, a rendezés is kifejezetten borzalmas. A vágások olyan gyatrák, hogy sokszor azt sem tudni, hogy hogyan és miért került oda egy-egy szereplő, ahol éppen van. A bunyók úgyszintén értelmezhetetlenül vannak összevágva, néha csak el kell fogadnunk, hogy bizonyos dolgok megtörténtek.

iof.jpg

Már akkor sejti az ember, hogy baj van, amikor az egyik nyitójelenetben "pohárköszöntő" címén a főhős felvázolja gyorsan a múltját és a kapcsolatát a 2 percen múlva legyilkolt embereknek - csak hogy a néző tisztában legyen vele, hogy igenis fontos kapcsok fűzték ahhoz az emberhez, amiért akár az életét is feláldozná a börtönben. Értelmes párbeszéd az nincs és néha elképesztően amatőr módon oldják meg, hogy a sztorit A-ból B-be vigyék. A forgatókönyv tele van erőltetett megoldásokkal.

A filmhez egyetlen egy dallamot írtak (ha egyáltalán ehhez írták), amit minden második percben lejátszanak. Így bármennyire is jó hallani, egy idő után unalmassá, aztán meg idegesítővé válik. A magyar szinkron is rémes, aki teheti, kerülje el messziről. Az egyik jó nő hangját 99%, hogy egy férfi kölcsönözte eltorzítva a saját orgánumát. Ennél már tényleg nincsen lejjebb. De a hangeffektek is borzalmasak, egyáltalán nem követik a filmben történteket.

jwy1.jpg

A Tűzsziget kiváló példa arra, hogy hogyan NE csináljunk filmet. Itt még ötlet sem volt, vagy ha volt is, az annyiból állt, hogy "lopjunk amcsi börtönös filmekből". Bár nem találtam róla semmit, van egy olyan gyanúm, hogy létezik egy hosszabb változat, mert a végén, a bakiparádéban vannak olyan jelenetek, amiket a filmben nem láthattunk. Zárójelben megjegyzem, ez egy tök komoly darab. Egy nyamvadt poént nem lőnek el benne, de azért bakiparádé az van...

Lisztes

Tűzsziget az imdb-n

Tűzsziget előzetes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr715527041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása