Lisztes megmondja a tutit

Elérni az eget / Reach for the Sky (1956)

2016. február 04. 15:00 - lisztes

Az angoloknak is megvannak a maguk háborús hősei, még ha nem is ajnározzák annyira körbe őket, mint az USÁ-ban (lásd az Amerikai mesterlövészt például). Douglas Baderről hallottatok már? Mert én személy szerint - töredelmesen bevallom - nem. Pedig az ő életéről készült egy film, Elérni az eget címmel, és ebből a szemfülesebbek már le is szűrték, hogy pilótaként szolgált. A korszak pedig ezúttal is a II. világháború. Na de mitől is volt olyan különleges ez az ember, hogy saját filmet érdemeljen?

150.jpg

Mű lábai voltak. Ugyanis az történt, hogy egyszer elszámolta magát, és lezuhant a gyakorlópályán. Az egyik lába szinte teljesen leszakadt, a másik is nagyon súlyosan megsérült, azt pár nappal később kényszerültek levágni, amikor úgy találták az orvosok, hogy az elfertőződés veszélye miatt túl kockázatos meghagyni. De Douglas aztán nem adta fel, és megtanult műlábakon járni. Sőt, még a repülőgépbe is visszaülhetett a közben kitörő II. világháború következtében, ahol viszonylag rövid szolgálata alatt is komoly érdemeket szerzett.

A sztori a katonai repülőiskolai évektől veszi fel a fonalat. Bader egy folyton marháskodó, maximalista, sportos alkatú, tehetős családból származó fickó, akit egyszer annyira felhergelnek (Marty McFly effektus), hogy a fentebb már részletezett szörnyűség történt vele. Miután kínkeservesen felépül, és elfogadja a sorsát, becsajozik, és megpróbál visszajutni a légierőhöz, akik jól szemberöhögik egészen addig, amíg ki nem tör a második világháború. Ott aztán Bader végre megmutathatja, hogy mi mindenre képes még így, lábak nélkül is.

kenneth-more-as-baderlg.jpg

Bemutatásának évében megkapta a legjobb brit filmnek járó BAFTA-díjat, ami lényegében az angol Oscar-díj ugyebár. Annyira azért nem jó. Élvezetes nézni, persze, de ez a film is csak úgy bűzlik attól a fajta ál-ártatlanságtól, ami nagyon jellemző volt erre a korszakra. Igazság szerint két óriási probléma történik a filmben: a főhős elveszíti a lábait, és a főhőst nem engedik repülni. Minden más teljesen flottul megy (jó, a műlábon járással szenved egy picit), Bader rátermett, és mindenki mellette áll.

A világ viszont sajnos nem ilyen. Nem is értem egyébként, hogy mi szükség volt egy ilyen szinten propaganda-szagú filmre az angoloknál, amikor éppen az átlaghoz képest viszonylag könnyedén kiheverték a világháborút, és nem készültek beszállni valami másba (bár van egy tippem azért...). Vagy megfordítva a logikát úgy is mondhatnám, hogy ez a film bizony bő 10 évet késett. És talán még izgalmasabb is lett volna, ha a háború alatt elkészül, és úgy fejezik be, hogy nem tudják, mi lesz Baderrel.

26289_reach_for_the_sky.jpg

Visszautalva az imént említett "tipp"-emre: a háború veteránjai közül bizonyára sokan váltak nyomorékká egy bomba, vagy más baleset következtében, ezért mindenképp szükségesnek érezték a film készítői, hogy egy alapvetően pozitív hangulatú filmmel erősítsék a lelküket, és bátorságot öntsenek beléjük. Erre ugyanis tökéletesen megfelel az Elérni az eget, és talán még a cím is kétértelművé válik ilyen megvilágításból. Az más kérdés persze, hogy a főhősnek anyagi gondjai talán az életben nem voltak, ezért aztán vígan golfozgatott a háború kitöréséig, amit valószínűleg egy átlag rokkant nem engedhetett meg magának semmilyen körülmények között sem.

A drámai él tehát kissé elnagyolt, és túlontúl mézes-mázos, de mi a helyzet az akciójelenetekkel? Őszinte leszek: kb. 10 nap telt el, hogy megnéztem a filmet, és aközött, hogy most írok róla, de nem sok mindent tudnék visszaidézni a harci jelenetekből (míg például a több, mint egy éve látott Szárnyaló bátorságból sokkal több minden dereng). Ha nem is tudom ész érvekkel megtámogatni ezt, mindenképp fontos információnak tartom, hogy a film ennyire sekély benyomást tett csak rajtam.

bfi-00n-pqj.jpg

Pedig hát azért ebben a történetben több volt egy tucat életrajzi filmnél. Bader karaktere izgalmas, ráadásul már ebben a filmben is láttam a karakter mögött az embert, szóval van remény. Az, amit az életben elért, példaértékű, így bízom benne, hogy hamarosan leporolják ezt a sztorit, és készítenek belőle egy igényesebb, realisztikusabb, szívhez szólóbb remake-et. Mert az Elérni az eget mesének jó, de néha a valóság inspirálóbb tud lenni.

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr427694060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkn 2016.02.05. 11:48:17

Készült róla újabb film, csak dokumentum, hehe. A nevére nem emlékeztem, de a története alapján beugrott, hogy láttam róla valamelyik ismeretterjesztő csatornán, most telón nem keresek rá.
süti beállítások módosítása