Lisztes megmondja a tutit

Deadpool / Deadpool (2016)

2016. március 01. 15:00 - lisztes

Miközben mindenki a hatalmas siker nyitjáról cikkez, és sorolja azokat az okokat, amik szerintük hozzájárultak (és amik többségét egy bukással foglalkozó cikknél is el lehetne mondani), én őszintén bevallom: szentül hittem, hogy a Deadpool bukni fog. Ha az USÁ-ban nem is, de Magyarországon mindenképp. Hiszen persze, folytatás, ha azt nézzük (egy spin-off spin-offja?), de ennek a karakternek itthon annyira nincs semmi háttere, hogy szerintem a mostani nézők 95%-a azzal sem volt tisztában, hogy ő egy X-Men (tudom, ebbe is bele lehet kötni azért, de leegyszerűsítve ez a kijelentés szerintem megállja a helyét).

11420914_ori.jpg

Sem az R besorolás, sem a kezdő rendező, sem a februári bemutató, sem pedig Ryan Reynolds személye nem tűnt egy jó ómennek, mégis megtörtént a csoda. A film rekord bevételeket produkál, nálunk meg alig lehet emberi időben jegyet kapni rá a mozikban. Tök jó. Pláne úgy, hogy a siker - még ha hibátlan filmről nem is beszélhetünk - abszolút megérdemelt. Mert a Deadpool pontosan az, aminek eladta magát a hipersebességen pörgetett marketinggel: egy szórakoztató, vicces, véres, kikacsintgatós akciófilm.

A sztori sincs túlbonyolítva - hálistennek -, mert így koncentrálhattak az igazán fontos dolgokra egy ilyen jellegű film esetében: a karakterekre, és a szórakoztatásra. És igen, az elején kicsit még fura, bele kell rázódni, és talán túl is tolják a poénkodást, amitől erőltetettnek érződik ez az egész, de amint az ember felvette a fonalat, és ráérzett a ritmusra, egy hihetetlenül jó kis trip vár rá. Hozzáteszem, egy olyan, aminek minden pillanatát csak az tudja élvezni, aki tisztában van a filmvilággal, mert annyi, de annyi utalás van benne, hogy szinte már lehetetlen is követni.

nezamvh5nvc2ch_2_b.jpg

Talán pont ezért van elalélva tőle a filmekkel írásban is foglalkozók zöme, köztük én is. Mert minden benne van, amit a film elkészítésének körülményeiről tudni kell. Beszól a Foxnak, beszól Ryan Reynoldsnak, beszól mindenkinek. Mi pedig húzogatjuk a strigulákat, és kapkodjuk a fejünket - egy csomóan a McAvoy-Xavier poénról dumálnak, én pedig nem szúrtam ki, és nem tudom, hogy azért, mert a magyar szinkron elfeledkezett volna róla (a jelenetre emlékszem), vagy csak simán elsikkadt számomra a sok szöveg között?

Sztori: egyszerű. Sőt, úgy is mondhatnám, hogy pont olyan, mint amilyent a képregényfilmektől megszokhattunk. Azaz klisés: a főhős a teremtője ellen fordul, közben meg megmenti a csajt is. Ja, kb. ennyi az egész. De ezen maga a film is röhög, így történhet meg az, hogy végül nem találjuk gáznak. Mégha ott nagyon mélyen egy kicsit az is. Mert igen, a filmek világában sok múlik a körítésen: ugyanazt is el lehet adni úgy, hogy jobban, máshogy megcsinálják, és újszerűnek, vagy jobbnak hasson. Erre pedig nagyon ráéreztek a Deadpool készítői.

deadpool-gallery-03-gallery-image.jpg

És Ryan Reynolds is nagyon ráérzett a karakterre. Neki ez már az istentudja hányadik képregényes kalandja (amúgy tudom, az ötödik, de így fogalmazva menőbbnek tűnök, nem igaz?), és most először jött be neki. Tiszteletreméltó kitartás ez a részéről, de úgy tűnik, kifizetődő, mert nyilván ekkora siker után - mint ahogyan azt be is jelentették - készül a folytatás. Folytatások. Hogy nagyobbat mondjak. Amúgy hiába támadják sokan, mint színészt, néhány interjúból azért szerintem le lehet szűrni, hogy jó csávó ő a való életben, csak nem lesz soha Oscar-díja. Bár innen szép nyerni...

Amit még fel lehet róni a filmnek, az az, hogy a Fox által megnyirbált költségvetés (végül kb. 50 millából hozták ki) azért meglátszik egy picit a végeredményen. Szerintem Kolosszus rettentően gyenge CGI, de maguk az akciók is visszafogottabbak mondjuk egy Bosszúállókhoz, vagy egy fősodorbeli X-Men-filmhez képest. DE. Ha a büdzsét vesszük alapul, akkor nincs szégyellnivalójuk: mert a filmet látva még így is simán azt mondanám, hogy duplaannyiba került, mint amennyit most bevallottak (a 130 millából készülő Egyiptom istenei ehhez képest egy nagy kupac Triceratops-szarnak néz ki).

deadpool-gallery-05-gallery-image.jpg

A magyar szinkron az utolsó, amiről szólni kell. Igen, szinkronnal néztem, és nem akarom arra fogni, hogy mert nem volt feliratos kópia belőle. Nem, én kifejezetten kíváncsi voltam, hogy hogyan oldják meg a magyar változatot, és pl.: Nagy Ervin (Thor) hangja mennyire illik majd hozzá. És örömmel jelenthetem, hogy nincs okunk panaszra. A beszédek frissek (nincs gagyi menőzés), a poénok ülnek, a szinkronhangok sziporkáznak (a szinkronos előzeteshez képest mindenképp). Úgyhogy az írásomat a moziközönség egyik tagjának beszólásával zárnán:

"Na, ez megérte a pénzét!"

01blog_lisztes.png

02blog_elozetes.png

03blog_imdb.png

04_blog_mafab.png

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr408401896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2016.03.01. 17:38:11

Az a helyzet hogy az Iron Man és az Avengers után már nehéz fokozni a tökéletességet. A Catopain America II még egy remek film lett, de nagyon szűk a levegő ezek felett.

A Deadpool egy game changer. Megmutatta hogy máshogy újra föl lehet építeni a versenyt. Mivel ez a film tényleg olyan jó mint a trailare. Rengeteg humor rengeteg utalás rengeteg részlet ami arról árulkodik, a készítők (és maga Reynolds is) a legjavát adta bele ... A Deadpool nem tökéletes de remek film, minden irányban megújította a szuperhős filmeket, ugyanakkor hagyott helyet még arra hogy túltegyenek rajta.
süti beállítások módosítása