Lisztes megmondja a tutit

Édentől keletre

2014. július 17. 15:00 - lisztes

Nemrégiben érkezett a hír, hogy James Dean első filmjét (amiért rögtön Oscarra is jelölték, amit sajnos már nem ért meg) remakeelik. Vagy talán újraadaptálják, már nem is tudom. Azért is jó példa pont az Édentől keletre, mert ez a film az állatorvosi ló a kettő közötti lényeges különbség szemléltetéséhez. Az 1955-ös film ugyanis nagyon helyesen nem a regényt teljes hosszában, hanem annak csak a legvégét adaptálta a vászonra, elhagyva ezzel kulcsfigurákat, fontos momentumokat, az előzmények jelentős részét.

l-12yi6iejgq0o5u.jpg

De ez kellett. Ettől ugyanis az Édentől keletre működni tudott, mint film. Persze nem állíthatom azt a regény olvasása nélkül, hogy ez volt az egyetlen járható út, de abban szinte biztos vagyok, hogy a legésszerűbb. Pont egy másik Dean-film, az Óriás kapcsán lehet érezni, ahogy szinte saját történetének epikus, generációkon átívelő súlya miatt roskadozik - az Édentől keletre esetében azonban erről szó sincs. Egy követhető, 2 óra alatt elmesélhető történetet kaptunk egy egészen furcsa analógiával.

Mert ahogy a cím is utal rá (ami egy idézet a Bibiliából), ez egy kifordított Káin és Ábel történet (erről árulkodik a testvérpár neve is: Cal (Cain) és Aron (Abel)). Előbbi nem jön ki az apjával, se senki mással úgy igazán, míg utóbbi a mintagyerek, a legjobb tanuló, akinek látszólag összejön az élet. Apjuk nem érti Calt, próbálja, de nem találja vele a közös hangot. Rég halottnak hitt anyjuk valódi kilétére is fény derül, ami pont kapóra jön, amikor Cal megpróbálja a világháborúba való belépést kihasználva visszaszerezni apja elbukott vagyonát...

East_of_Eden_(1955).jpg

Szóval Dean első filmje, ami egy rövid, de legendás karrier kezdetét jelentette, és amiben olyan durván túljátssza a szerepét, hogy arra szavak sincsenek. Nem tudom, hogy ez Elia Kazan rendezői utasítása volt-e, mindenesetre mai szemmel nézve, Oscar-jelölés ide, vagy oda, ez bizony túl sok volt. Túl sok emóció egyszerre, túl színpadias viselkedés. Dean mentségére legyen szólva, hogy mindezek, és karaktere különcsége ellenére is végig uralja a vásznat, és a filmbéli szerepe után nem is kérdéses, miért lépett instant kultstátuszba, a legmenőbb színészek Pantheonjába.

Két dolog miatt különösen érdemes megnézni a filmet: az egyik az apa-fiú kapcsolat gyönyörű bemutatása tanító célzatú bibliaolvasással, és az öreg sajátos, a fia számára felfoghatatlan becsületkódexével. Az örök megfelelni akarás, az atyai szigor, a generációs szakadék mind-mind jelen van, és a film nagyon ügyesen építkezik belőle. A másik pedig az I. világháború alatt kialakuló xenofóbia elharapódzása a közösségen belül: ahogy az emigráns német, korábbi közkedvelt úr szép lassan a közösség céltáblájává válik.

6321199324_5b2df9e37f_z.jpg

Azért azt érezni az első óra után, hogy itt bizony egy komplexebb történet bújik meg a háttérben, de mégsem mondhatom azt, hogy az adaptáláskor rossz munkát végeztek volna az írók. Minden benne van, aminek benne kell lennie ahhoz, hogy filmként tudjon működni az Édentől keletre. A konfliktusok érdekesek, a szereplők közti viszonyok sokrétűek, amit a néző is jól tud érzékelni dacára annak, hogy azért James Dean karaktere szinte minden jelenetben feltűnik.

Dean figurájának első 15-20 perces szereplését látva egyébként kétszer is ránéztem, hogy biztos, hogy nem a Haragban a világban című filmet kezdtem-e el nézni tőle, annyira ráillett a karakterre ez a cím: Cal egy igazi lázadó, akit önhibáján kívül valahogy mindig más érdekel, mint ami az apjának, vagy a világnak tetszene. Tartós kapcsolatra sem képes, és nem érdekli igazán semmi, egyszóval tipikus kamasz, nem csoda, ha Dean ezzel a szerepében berobbant a köztudatba.

MV5BNjE1ODc1MzQyMF5BMl5BanBnXkFtZTcwMzM4NTMyNw@@._V1_SX640_SY720_.jpg

Az Édentől keletre jó film. Sajnos nem kiváló, így nem tudtam érte kellőképpen lelkesedni, mint ahogy egyik filmért sem a "big three"-ből. De szerintem egy filmszeretőnek, még ha akadnak is hibáik, mind a három Dean mozit illik legalább egyszer megnéznie. Én most pótoltam eme hiányosságomat (sosem késő), és ha nem is ezek a legjobb filmek az 50-es évekből, nem bántam meg a rájuk szánt időt. Kíváncsian várom a Jennifer Lawrence nevével fémjelzett Édentől keletrét...

Lisztes

Édentől keletre az imdb-n

Édentől keletre előzetes

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr246509245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.20. 10:19:34

James Dean túljátszásával nem értek egyet, egyébként teljesen korrekt írás. Nekem inkább az Abrát alakító csajjal van gondom ebben a filmben, rém gyenge, és csúnya is.
Csak egy érdekesség, attól aki olvasta az eredeti regényt. Na jó, coming outolok, ha a kedvenc filmem a Keresztapa, akkor a kedvenc regényem az Édentől keletre :) Szóval a film az 500 oldalas regény utolsó 80 oldalát dolgozza csak fel, ráadásul úgy, hogy egyetlen jelenet sincs konkrétan átemelve a regényből, sőt az egyik legfontosabb mellékszereplőt, a kínai cseléd, Lee karakterét teljesen ki is hagyták... És mégis tökéletesen áthozza azt a film, amit a regény ad, hű a karakterekhez, még ha nem is olyan komplexen, de két órában átadja a maximumot. Én ezért tartom remekműnek az Édentől keletre filmet.
A másik érdekesség, hogy a regényben is esik szó egy bekezdés erejéig egy holland emberről a városban, akit a tömeg meglincselt, mert olyan "németes" volt. Hogy nem volt igazi német, az a kutyát nem érdekelte.
A Jennifer Lawrence filmben állítólag az egész sztorit fel akarják dolgozni, hát majd kíváncsi leszek.
süti beállítások módosítása