Lisztes megmondja a tutit

Disney zenék TOP50 - 10 jó Disney zene (50-41)

2014. november 01. 15:00 - lisztes

Eredetileg - hasonlóan a 30 legjobb westernzenét felvonultató listámhoz - ez is csupán 30-asnak készült, de hamar rá kellett jönnöm a gyűjtés során, hogy hál'istennek sokkal több jó dalt készítettek az eddigi kb. 50 db egész estés Disney animációs filmhez, semminthogy ilyen szorosva húzva a határvonalat ne kövessek el orbitális szentségtörést kihagyva némelyiket. Így aztán felemeltem a limitet 50-re... És bár még így is a szívem szakadt meg, hogy ki kellett hagynom párat, úgy érzem, hogy ez a lista egy elég jó összképet ad arról, mit célszerű hallgatni a Mickey egeres stúdió kínálatából.

disney-logo-walt-disney.jpg

Kicsit csaltam, mert egyrészt egy az egyben kihagytam a Pixart, ami 2006 óta a Disney tulajdona, lévén az egy másik cég, másik brigáddal, másfelől meg önkényesen belevettem egy olyan filmet, amit hagyományosan nem sorolunk a Disney meséi közé, mivel eredetileg VHS/DVD forgalmazásra készítették (az más kérdés, hogy idehaza nyomatták a mozik gőzerővel anno). De mivel annyi jó szám van benne, kénytelen voltam ezt a kis ferdítést megengedni Az oroszlánkirály 2.-vel (merthogy erről a meséről van szó).

A sorozat tervezett tagjai:

41-50: 10 jó Disney mese betétdal

31-40: 10 jobb Disney mese betétdal

21-30: 10 még jobb Disney mese betétdal

11-20: 10 még annál is jobb Disney mese betétdal

01-10: A 10 legjobb Disney mese betétdal

+ A bónusz: A 10 legjobb NEM Disney mese betétdal

 

A szokásos körök: természetesen ez a lista szubjektív, blablabla - ezt úgysem olvassa el senki, szóval akár értelmetlen szendvicsekkel is cirkumveniálhatok übergeschmackt. A lényeg úgyis most következik, úgyhogy nem is szaporítom tovább a szót, jöjjön az első 10-es, természetesen, ahogyan azt már az ilyen listáimtól megszokhattátok, valójában 11 résztvevővel:

A számcímekre kattintva meghallgathatjátok az adott betétdalt (a magyar cím a magyart, az angol cím az angol verziót rejti). Ha az adott meséről jelent már meg írásom, azt is külön linkeltem.

802021_1313064290336_full.jpg

50+1, Otthonom / My Own Home (1967)

Mese: A dzsungel könyve; Típus: Vágy; A jobb verzió: MagyarOscar: -

Ehhez a számhoz ragaszkodom. Nem igazi betétdal, ezért sem került be az 50 közé, inkább afféle kis dalocska, amit a szereplő dúdolgat, miközben megjelenik a színen, hogy a nullánál egy kicsit többet megtudjunk róla. Igen, A dzsungel könyve végéről való kis éneklésről van szó, ami egyszerű dallamával és szövegével hamar befurakodik a fejünkbe, és nem ereszt.

50, Ő benned él / He Lives In You (1998)

Mese: Az oroszlánkirály 2; Típus: Nyitó; A jobb verzió: AngolOscar: -

Azért azt meg kell hagyni, hogy az első rész nyitószámát nehéz lett volna überelni, de Az oroszlánkirály 2 alkotóinak így sincs okuk a szégyenre (már ami a zenei részt illeti, mert egyébként lenne). Az Ő benned él is elég jól sikerült, az egyetlen problémám az vele, hogy a hosszához képest meglehetősen monoton, ezért ez a végső helyezés - mert eredetileg előbbre szántam, de minél többet hallgattam, annál inkább untam. Feleilyen hosszúsággal jobban jártunk volna.

49, Nyár jő / In Summer (2013)

Mese: JégvarázsTípus: Vágy; A jobb verzió: AngolOscar: -

Az utóbbi évek egyik legviccesebb mellékkaraktere egy nagyon jó kis dalocskát kapott a rengeteg poénja mellé - természetesen Olaf még dalolászás közben is vicces, és aranyos, garantáltan élvezetes 2 percet okozva. A nyár, a napsütés és meleg után vágyó hóember éneke egy pillanat alatt megtalálja az utat még a legszőrösebb szívű ember lelkéhez is.

48, Ali herceg / Prince Ali (1992)

Mese: Aladdin; Típus: Egyéb; A jobb verzió: MagyarOscar: -

Itt pedig pont fordított eset áll fenn, mint az Ő benned él kapcsán: minél többet hallgatom, annál jobban megkedvelem a Dzsinn vicces számát, amellyel bemutatja a frissen kreált Ali herceget Agrabah városának. Robin Williams énekhangjával pedig a mi Mikó Istvánunk simán versenyre tud kelni a legnagyobb szerencsénkre...

Ursula_poor_unfortunate_souls_little_mermaid.jpg

47, Szegény mélabús lélek / Poor Unfortunate Souls (1989)

Mese: A kis hableány; Típus: Gonosz; A jobb verzió: MagyarOscar: -

Szintén egy olyan dalocska, ahol a magyar változat jobb: Schubert Éva ugyanis apait-anyait belead, és a végsőkig túljátssza a karaktert, de ez a dal pont ettől lesz igazán jó. Sajnos a mesében elég sok a szöveg a betét alatt, ezért "pusztán" nem olyan jó hallgatni, mert egyrészt túl hosszú, másrészt kizökkentenek az élményből ezek a kis intermezzók (persze létezik megvágott verzió is a youtubeon, én is egy ilyen linkelek). Egyébként a Disney főgonoszok énekei tipikusan nem sikerülnek olyan erősre, de szerencsére a kevés kivétel egyiket ez.

46, Belle / Belle (1991)

Mese: A Szépség és a Szörnyeteg; Típus: Nyitó; A jobb verzió: AngolOscar: Jelölés

A mese alkotói egy érdekes módot választottak a szereplők jellemvonásainak a lehető leggyorsabb felskiccelésére: dalra fakasztották valamennyit. Ez alatt az 5 perc alatt minden szükséges információt megkapunk Belle-ről, Gastone-ról, a csicskásáról, meg az egész városról, ahol laknak. A lista első Oscar-jelölt betétdala - abban az évben egyébként ez a mese nyert, csak másik szerzeménnyel... De erről majd később :)

45, Ha nem ismernélek / If I Never Knew You (1995)

Mese: Pocahontas; Típus: Szerelmes; A jobb verzió: Csak angol létezikOscar: -

Ez meg mi a fene? Ugye Te sem ismerted, kedves olvasó? Pedig bizony a Ha nem ismernélek is eredeti Pocahontas betétdal, csak a végső verzióból kivágták, mert a tesztközönségnél nem teljesített jól, és csak később, egy bővített kiadás kapcsán került újra vissza a filmbe. Éppen ezért magyar változat a legjobb tudomáson szerint nem létezik a számból, úgyhogy kénytelenek lesztek beérni azzal, ahogyan Mel Gibson danolászik romantikusan Pocahontasnak a sátorban... A tesztközönség meg bekaphatja, ez igenis egy jó szám.

1254373_1374926236410_full.jpg

44, Repül a léptem / On my Way (2003)

Mese: Mackótestvér; Típus: Átkötő; A jobb verzió: AngolOscar: -

Phil Collins miután Oscart nyert a Tarzan betétdaláért, még egyszer visszatért a Disneyhez, hogy egy másik meséjükkel is megismételje a sikert, bár sajnos nem jött össze neki. De nem baj, azért a Mackótestvér lemezén is csupa jó számot találni, de mind közül a legjobb szerintem a Repül a léptem, amit magyarul Szolnoki Péter előadásában hallgathatunk. De azért még így is a Phil Collins-verzió a jobb.

43, Gyere hát / Be Our Guest (1991)

Mese: A Szépség és a SzörnyetegTípus: Tanító; A jobb verzió: MagyarOscar: Jelölés

A gyertytartó csávó meg a haverjai bevezetik Belle-t az elátkozott kastély mindennapi életébe, erőteljesen hangsúlyozva, hogy nem lesz ám ott olyan szar élni az élete végéig, nyugi van. Szintén Oscar-jelölt szám, még mindig A szépség és a Szörnyeteg, de még mindig nem az azévi nyertes. Hiába, akkor a Disney még mert kockáztatni, és egynél több betétdalt is megnyomtak, mint ahogy legutóbb a Jégvarázsnál is meg kellett volna lépniük ezt.

42, A vágyam/Téged szeretlek / I'm Wishing/One Song (1937)

Mese: Hófehérke és a hét törpe; Típus: Vágy/Szerelmes; A jobb verzió: MagyarOscar: -

Hófehérke húdeboldog, mert takaríthat naphosszat! Hiába, közel 80 évvel ezelőtt még merőben más felfogás uralkodott mindenfelé, a feminizmus még nem nőtt ki a szüfrazsett-mozgalmakból, így a Disney hercegnői sem az önmegvalósításról, hanem a dögös, mindent elintéző hercegről álmodoztak. De szép is volt akkoriban...

A_Girl_Worth_Fighting_For.png

41, Egy szép és kacér lány / A Girl Worth Fighting For (1998)

Mese: Mulan; Típus: Vágy/Átkötő; A jobb verzió: MagyarOscar: -

...70 évvel később pedig már azt nézhettük, hogy egy kínai kislány az egész országot megmenti a vad hun hordáktól, és miközben a férfiak kisgyerek-kompatibilis szexuális utalgatásokat tesznek kanosságukra felhívva mindenki figyelmét, az álruhában ott tébláboló Mulan próbálja elhinteni a tudatalattijukban a feminizmus csíráit, de hát a koraközépkori Kína férfipopulációja ekkoriban még hősiesen ellenállt. Mindenesetre egy jót danolásznak a menetelésük alatt...

-------------------------------------------------------------------------------------

Ez lenne hát az első 10-es, nemsokára folytatódik a visszaszámlálás, egészen (spoiler!) a legelső helyezettig, szóval tessék továbbra is velem tartani: dobj egy lájkot a facebookos oldalamra! Hadd szaporodjon a blog követőinek a száma... Köszönöm :)

Lisztes

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr856844385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.01. 15:06:40

Úgyis az a nyálas, szar Remény rabjai lesz az első.

Coco Chanel Eszterrrka 2018.10.21. 21:31:47

Tudom, hogy régi poszt, de érdekelne, hogy zavar- e, ha ennek a sorozatodnak a mintájára készítek el én is egy top 50 Disney- dal toplistát, természetesen kiemelve, hogy az ötlet tkp.innen jött arra, hogy ez a lista így készüljön el. :-)

Coco Chanel Eszterrrka 2019.02.13. 17:59:59

Ha a kis önpromó belefér, akkor kiettem az első részt, ha esetleg valakit, érdekel. Ha meg nem fér bele, akkor töröld nyugodtan.
süti beállítások módosítása