Lisztes megmondja a tutit

Dájhárdológia - Lisztes megmondja a tutit

2013. március 31. 15:00 - lisztes

-Korábbi munkám 2013. február 22.-ről, a facebookról átmentve-

A Die Hard 5. része alkalmából végigzongoráztam a sorozat első négy részén, mindegyikről írtam egy-egy véleményt is. A legújabb filmhez azonban írásos "kritikát" nem közlök, hanem egy videóban fejtem ki a bánatomat. Ez egy összefoglaló iromány az eddigi filmekről (főleg érdekességek), hogy segítsen ráhangolódni mindenkit a dájhárdfílingre. Eredetileg a videóba szántam, de nem akartam olyan hosszan ecsetelni a dolgokat, így maradt az írásos verzió. A videó már elérhető a youtube csatornámon, amatőr, de hát ez van :). Jó szórakozást hozzá.

A első rész 1988-ban jelent meg és Roderick Thorpe regénye alapján készült. Eredetileg mivel maga a regény – ami a Semmi sem tart örökké címet kapta - is egy második rész, A detektív című Frank Sinatra film folytatásának szánták. Fel is ajánlották Franknek a szerepet, ami amúgy passzolt is volna, mert a könyvben a főhős idősebb volt, a lányát látogatta meg, és még volt pár apróság, amin a filmben változtattak: a regényben tényleg terroristák voltak, FBI nem volt benne és a főszereplő lánya a végén a terroristavezérrel a mélybe zuhant.

A rendező, John McTiernan később a Kommandó című Schwarzenegger film folytatását akarta elkészíteni az alapanyagból, de Arnie sem vállalta, míg végül Bruce Willis nem került bele a képbe. Ugye Bruce addig csak kisebb szerepeket kapott illetve a Simlis és a szende sorozatban játszott, nem szerepelt még akciófilmben. A főgonosz Alan Rickmannek meg konkrétan ez volt az első mozifilmje. A Die Hard végül nagy siker lett és amúgy egy nagyon okos és kimért akciófilm, hihető jelenetekkel, sokrétű szereplőkkel.

Nem is kellett sokat, mindössze csupán 2 évet várni a folytatásra, ami egy Walter Wager regényből –ami az 58 perc címet kapta – készült, és volt egy időszak, amikor ezt is a Kommandó folytatásának szánták. Ez a film sajnos nem sikerült túl jól a széria többi részéhez képest, Bruce Willis is ezt a részt szereti a legkevésbé. Ugye ebben rengetegszer megidézik az első részt: visszajön a feleség és a seggfej riporter kapcsolata, a Karácsony, a bénázó rendőrség, mindenki szekálja McLane-t a Nakatomi toronyházas incidens miatt, de valahogy még sem az igazi mindez.

Viszont a harmadik film, az Élet mindig drága a mai napig a közönségkedvenc. Én is ezt szeretem a legjobban, bár filmként az első rész viszi a prímet. Visszakaptuk John McTiernan rendezőt, aki az eredetileg Simon mondja címre keresztelt önálló szkriptből egy vérbeli Die Hard filmet rendezett. Egy ideig még a Halálos fegyver 4. részének szánták, és Zeusz karaktere nő volt. Amúgy maga a Die Hard projekt futott közben, a Simon mondja csak a végső választás volt, több forgatókönyvet is írtak, az egyikből például a Féktelenül második részét le is forgatták (vagyis hát felhasználták a szkriptet). Az eddigi 4 Die Hard rész közül ez az egyetlen, ami eredeti forgatókönyv, a két első rész ugye könyv alapján, a negyedik meg egy John Carlin újságcikk alapján készült.

Itt is sok referencia van az első részre: A főgonosz az első rész antagonistájának a bátyja, ismét néger kisegítőt kap maga mellé McLane, a feleségével megint nincsenek jóban. A Karácsony téma kétszer is visszaköszönt (amikor a rendőrök eltűnnek az utcákról a tolvaj kölykök Karácsonyhoz hasonlítják az állapotot, hiszen azt visznek el, amit akarnak (magyar fordításban ezt kihagyták), illetve az alagútban, mikor McLane lelövi a terroristákat az egyik kamionban, Télapó után érdeklődik. Csak úgy, mint az első rész végén, itt is két pisztolygolyója marad McLanenek, hogy végezzen ellenfelével. Érdekesség, hogy noha ez a harmadik közös filmjük Samuel L. Jacksonnal, ez az első, amiben közös jelenetük is van.

A negyedik rész – ami egy elég jó akciófilm szerintem – kicsit elüt a többitől, én ezt érzem a legkevésbé dájhárdosnak, ha szabad így fogalmaznom. Itt már nincsenek utalások a Karácsonyra, az egyetlen film, ami nem egy nap alatt játszódik (és Bruce Willis nem alszik a film ideje alatt), és ráadásul több helyszínen is megfordulunk, nem csak egy épületben/létesítményben/városban. Ez a rész egyébként a ww3.com nevű forgatókönyvből készült, ami a már említett újságcikkből egy külön álló filmtervként kezdte. Behoztak néhány Die Hardos elemet (A Gennaro-McLane-névvita a család női tagjával itt is megjelenik, a harmadik rész egyik forgatókönyvtervéből áthozták a lány-elrablós szálat, meg hát ugye a főszereplőt átnevezték John McLanere…

Lisztes

Vélemények az előző filmekről:

Die Hard

Die Hard II

Die Hard III

Die Hard IV

Véleményem az 5. részről (videó)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr885162600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása