Lisztes megmondja a tutit

A 10 legjobb cameo 2013-ból - Lisztes megmondja a tutit

2014. április 05. 15:00 - lisztes

"A cameo role or cameo appearance (often shortened to just cameo) is a brief appearance or voice part of a known person in a work of the performing arts, typically unnamed or appearing as themselves."

SPOILERVESZÉLY MINDENFELÉ!!!

Ebben a toplistámban - ahogy a bejegyzés címe is oly' találóan utal rá - a 2013-ban bemutatott filmek legjobb cameo megjelenéseit szedtem egy csokorba. Most kivételesen nem a hazai megjelenéseket tartottam szem előtt, hanem az adott darab világpremierjének dátumát. Így lesznek olyanok a listán, amik csak idén és olyan is, ami hivatalosan még meg sem jelent nálunk. Azt pedig, hogy mi a legjobb... Nos... Azt mindenki maga dönti el, mindenesetre nekem az itt felsoroltak tetszettek a legjobban.

Catch-a-Thief-1.jpg

Természetesen akad "futottak még" kategória is, vagyis olyan cameok (vagy kisebb szerepek), amik végül épp, hogy lemaradtak a végső tízről. Animációs fronton a Repcsiket (Anthony Edwards és Val Kilmer a Top Gun-beli karaktereikben) mindenképpen meg kell említenem. A vígjátékfronton végül kimaradt a 10-ből Will Ferrell mókázása a Gyakornokokból, Az első igazi nyár író-rendező párosának bohóckodása és Cameron Diaz szereplése a Hamarosan...-ból. A franchiseok terén ismét kaptunk Leonard Nimoy cameot a Star Trek 2-ben, stáblista utáni jeleneteket (a Farkasban Ian McKellen és Patrick Stewart, a Thor: Sötét világban pedig Benicio del Toro csigázta fel a rajongók várakozását).

Volt még néhány olyan szerep is, ami ugyan valamicskét hosszabb volt, de semmiképpen sem egy akkora színészre volt szabva, mint aki végül haveri alapon elvállalta. Ilyen például Robert de Niro gengszterként az Amerikai botrányban, John Goodman jazz zenészként az Inside Llewyn Davisben, Ed Harris a NASA hangjaként a Gravitációban, vagy a Machete gyilkolból néhányan (pl.: Antonio Banderas). Megemlíthető még az Óz, a hatalmasban feltűnő Ted Raimi és Bruce Campbell is, mint Sam Raimi állandó cameo-osztályának tagjai.

A +1: A Wall Street farkasa - A rendezőkollégák és Jordan Belfort

369fd3b97106da907366b3003089d7ea.jpg

A toplistagyártáskor szeretek "csalni", így mindig akad pár olyan versenyző, amivel kibővíthetem a szűk keretek közé szorított szereplőszámot. Itt igazából csak Spike Jonze csinál klasszikus értelemben vett cameot, de kisebb-nagyobb szerepekben feltűnik még rajta kívül Rob Reiner és Jon Favreau is - mindketten ismertek rendezőként és színészként is. Valamint természetesen a DiCaprio által alakított Jordan Belfort teljes valójában is megjelenik a film vége felé, ő prezentálja fel a jó útra tért önmagát a közönségnek...

10.: A hobbit: Smaug pusztasága - Peter Jackson

Hobbit 2.jpg

Peter Jackson kis túlzással családi vállalkozást épített Tolkien életművének filmadaptációira. Gyerekei is gyakori szereplők (a lányát a Smaug pusztaságában is láthatjuk), de ő maga sem először bukkan már fel valamelyik részben. A LotR trilógia mindhárom darabjában feltűnt, volt egy zseniális cameoja a Vaskabátokban is, mint a Mikulás, most pedig a Hobbit-széria középső etapjának nyitójelenetébe préselte be magát, mint Albert Dreary (akit már egyszer alakított a Gyűrű szövetségében), egy répával a kezében... Ugyanitt egyébként a showman, Stephen Colbert is tiszteletét teszi Tóváros egyik kémjeként.

9.: A túlélő - Marcus Luttrell

Lone survivor.jpg

Egy elképesztő történet, amiben három kommandóst (és még egy rakattal a mentőosztagból) darál le egy 50 fős afgán alakulat egy félresikerült bevetés után. Az egyetlen túlélő könyvet írt róla, majd pár évre rá Peter Berg meg is filmesítette azt. Naná, hogy a főhős, Marcus Luttrell személyesen is jelen volt a forgatás alatt és ha már így alakult, be is ugrott egy kisebb szerepre!

8.: Halálos iramban 6. - Jason Statham

jason-statham-fast-and-furious-7.png

A Marvelnél már alapelvárásnak számítanak a stáblista utáni jelenetek, így már nem esünk hanyatt, ha a legújabb filmjüket promózzák épp egy ismert színész rövidke megjelenésével. Ám a Halálos iramban franchisenál nagyon nem számítottunk arra, hogy ennyire hatásosan vezetik fel a soron következő részt: megszerezték az akciófilmek egyik legnagyobb istencsászárát, magát A szállítót, azaz Jason Stathamet, hogy az aktuális rész főgonoszának testvéreként előrevetítse, miféle kalandra számíthatunk legközelebb...

7.: Don Jon - Anne Hathaway és Channing Tatum

Don Jon.jpg

Nah, ezért jó, ha vannak haverjaid Hollywoodban. Joseph Gordon-Levitt gyerekszínészből sikeres felnőtt színésszé nőtte ki magát, de nem érte be ennyivel. Megírt és megrendezett egy olyan filmet, amire méltán büszke lehet. Ráadásul mindeközben Scarlett Johanssonnal került a szerepe szerint közelebbi kapcsolatba, szóval van miért irigyelni a srácot. Mindenesetre eredetileg nem saját magának szánta a szerepet, hanem Channing Tatumnak, aki végül ezt nem tudta vállalni, ellenben Anne Hathaway-jel közösen beugrottak egy rövid kis cameo erejéig, mint mozisztárok egy romantikus filmben, amit épp főhőseink néznek.

6.: Jégvarázs - Rapunzel és Flynn Rider

Frozen.jpg

Talán a legminimálisabb mind közül - bevallom, én nem szúrtam ki, de az internet a segítségemre volt: kering ugyanis egy elmélet a rajongók közt, hogy hogyan kapcsolódik össze a Jégvarázs és az Aranyhaj és a nagy gubanc sztorija, kiegészítve egy jó adag Kis hableánnyal az egészet (érdemes elolvasni). Szóval a 2011 óta királyi párként éldegélő Rapunzel és Flynn Rider is hivatalosak Elsa megkoronázására - de legalábbis megérkeztek a ceremóniára, mint ahogy azt a The First Time in Forever című dalocska eléneklése közben láthatjuk is...

5.: Last Vegas - 50 Cent

last vegas.jpg

A Last Vegasban négy öregember bulizik egy hatalmasat egyikük legénybúcsúja alkalmából. A szereposztás kiváló, a poénok minősége változó, de ami most nekünk fontos: akad több cameo is benne. Az egyiket mondjuk inkább letagadnám (az LMFAO szereplése a legkínosabb pillanatokért felelős), de a másik szerintem elég viccesre sikeredett és ebből legnagyobb döbbenetemre 50 Cent is kivette a részét. Mert hogy ügyes! Nagyon is. Vicces pofát vág, jó a mimikája és a megjelenése apropója is jól illik magába a filmbe.

4.: Az acélember - Christopher Reeve

tMrgX3w.jpg

Oké, ez talán még a Jégvarázsnál is rövidebb ideig látható, igazából csak egy kedves gesztus Zack Snyderék részéről: az épp hiperűrsebességre kapcsoló Superman arcán ugyanis egy pillanatra felfedezhetjük az egykori legendás megformálójának, Christopher Reevenek a vonásait. Csillagos 5-öst érdemelnek ezért a kis apróságért a készítők, kár, hogy maga a film nem annyira jó, mint amilyen lehetett volna. A szerencse meg az, hogy annyira azért nem is rossz...

3.: Itt a vége - Mindenki

This is the end.png

Megszámlálhatatlan cameoval találkozhatunk az Itt a vége című filmben, hiszen itt mindenki önmagát, vagyis azt a figurát alakítja, akinek a rajongók a való életben képzelik (kivéve Michael Cerát). A baráti társaság meg ugye óriásira duzzadt az idők során, így külön ki sem lehetne senkit sem emelni, bár nekem megvannak a magam favoritjai: a már említett Michael Cera, mint drogos vadállat, Channing Tatum, mint szexrabszolga, vagy a Back Street Boys, mint a mennyország egyik legjobb dolga...

2.: Thor: Sötét világ - Chris Evans, mint Amerika kapitány

Thor 2.gif

Az első résznél jobban sikerült folytatás, ami hozza az alap Marvel-filmektől elvárható szintet (de semmi többet). Kétségkívül a legnagyobb poén benne az, amikor a frissen szabadult Loki alakulgat át mindenféle másik szereplővé a varázsereje segítségével - köztük Amerika kapitánnyá is. Jól időzítették, vicces a szöveg, na meg persze LOKIIIII! Benicio del Toro jelenését a stáblista utáni képsorokból már megemlítettem a bevezetőben, de azt nem tartottam annyira érdekesnek/jónak, hogy a lista második helyét odaadjam érte.

1.: Ron Burgundy: A legenda folytatódik - Mindenki

ron burgundy.jpg

Hát jah. Ez is egy aranybánya kérem szépen, Ferrellék már megint kitettek magukért, szóltak az összes havernak, akik meg örömmel jöttek is bohóckodni egyet. A teljesség igénye nélkül: Will Smith, Liam Neeson, Jim Carrey, Harrison Ford, Marion Cotillard, Sacha Baron Cohen, Kirsten Dunst, Tina Fey, Amy Poehler, John C. Reilly, Vince Vaughn, na meg Kanye West is látható a végső nagy ütközetben New York híradósstábjai között, túltéve ezzel az első részen is. Ahogy a film is túltesz a méltán nagybecsű elődön - legalábbis szerintem.

Íme ezek voltak a 2013-as év legjobb cameoi. M. Night Shyamalan furcsa módon nem mert megjelenni semmilyen formában A Föld utánban (mondjuk megértem), így a tőle szokásosnak számító rövid beugró végül elmaradt. Végezetül pedig feltenném a nagy kérdést: mi az a 2013-ban megjelent film, ami szerintetek kimaradt, pedig a benne található cameo alapján itt lenne a helye? Kommenteljetek bátran :)

Lisztes

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr895881334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.04.05. 20:03:14

Ez a lényeg --> Christopher Reeve

Úgyhogy jó a lista :D

TomPowell25 2014.04.05. 20:26:36

Farkas stáblistás jelenete szerintem hiányzik. Egyébként jól összeszedett lista, van pár egyezés az enyémmel.:)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.04.06. 02:29:04

Egyértelműen a Backstreet Boys a mennyország egyik legjobb dolga.
Ezt tényleg csak az Anchorman 2 veri.
süti beállítások módosítása