Lisztes megmondja a tutit

Westernfilmek TOP50 - 10 még annál is jobb westernfilm (20-11)

2014. április 30. 15:00 - lisztes

No fene, már nagyon közel járunk a fináléhoz! Ha nem lennék tisztában a végeredménnyel, bizonyára lerágtam volna már az összes körmömet, annyira izgalmas ez a toplista. Az előző cikkemben szinte csak felsorolásszerűen kitárgyaltam a legfontosabb filmkészítőket a zsáner berkein belül és most ismét egy listázás következik, de ezúttal nem a színészekre, hanem az általuk megformált karakterekre összpontosítva. Kik voltak a vadnyugati filmek legnagyobb hatású figurái? Mik voltak a legtöbbet használt helyszínek, történelmi események, vagy épp kellékek? Erre keresem a választ.

western50D.jpg

Akárcsak az előző projektem esetén, itt is ugyanazt a felosztást követem:

41-50: 10 jó westernfilm

31-40: 10 jobb westernfilm

21-30: 10 még jobb westernfilm

11-20: 10 még annál is jobb westernfilm

01-10: A 10 legjobb westernfilm

+ A bónusz: 10 film, ami kimaradt

Ha egy híres westernhelyszínt kellene kiemelni, akkor az valószínűleg a Monument Valley lenne. Itt kocogott Forrest Gump is, de ez csak mellékes információ: John Ford szinte minden westernjébe beleszuszakolta ezt a csodálatos tájat, amelyet először a Hatosfogat című alkotásában láthatunk. Azóta pedig nem csak ő, hanem más rendezők is (pl.: Sergio Leone a Volt egyszer egy vadnyugatban) előszeretettel forgattak itt. A leghíresebb történelmi esemény természetesen a polgárháború volt, ez rengeteg westernben megjelenik. De a Little Big Hornnál elszenvedett vereség az indiánoktól, vagy az OK karám melletti lövöldözés is megannyi film témája.

Utóbbi kapcsán - és itt most nagyon ügyesen áttérek a leghíresebb westernkarakterekre - Wyatt Earp és Doc Holliday nevét érdemes megjegyezni. A híres seriff és tüdőbajos haverja rengetegszer megjelent a filmeken: ha jól számoltam a lista kedvéért megnézett darabok közül 6 olyan volt, amiben szerepeltek. Custer tábornok gőgössége is megihlette Hollywoodot, közel 50 western készült, amiben megjelent a figurája. De Vad Bill, Jesse James, Pat Garret és Billy, a kölyök nevét is érdemes megjegyezni.

Aztán ugyebár vannak még kitalált hősök/antihősök is, bár ezek nevét a rendszeres újrahasznosítás keretein belül a spagettiwesternek készítői tették ismertté. Django (28 film), Sartana (18 film), Sabata (7 film), Ringo (6 film), Trinitá (5 film) és Bambino (4 film), na meg persze Clint Eastwood név nélküli férfija a Dollár trilógiából csupa ismerősen csengő név. És ha már spagettiwestern, akkor nem szabad megfeledkezni a leghíresebb kellékről, az állványos gépfegyverről sem, amit szintén Sergio Leone trilógiája, nevezetesen az Egy maréknyi dollárért tett híressé. Azt követően pedig minden második olasz westernben előkerült valamilyen úton-módon, de ugyanígy a Vad bandafináléjában is rendesen belecsimpaszkodtak a ravaszba...

riobravo1.jpg

20. Rio Bravo / Rio Bravo (1959) - Kritika

Téma: Törvényen kívüli vs törvény embere; Típus: Klasszikus western; Egyéb műfajok: Nincs

Miután a Délidő és a Ben Wade és a farmer is óriási sikerré vált az 50-es években, John Wayne sem maradhatott ki a jóból és ő is elkészítette saját vadnyugati seriff vs veszélyes banditák sztoriját. És bár nem sikerült olyan jól, mint az imént említett másik kettő, még így is egy eszméletlenül erős darabról van szó. A showt Walter Brennen jó szokásához híven ellopja az öreg segítő szerepében, de a fiatalabb generációra sem panaszkodhatunk. Dean Martin és Ricky Nelson is kitesznek magukért. Érdekesség, hogy később maga John Carpenter remakeelte a sztorit, amit A 13-as rendőrörs ostromaként ismerünk...

19. Különös eset / The Ox-Bow Incident (1943) - Kritika

Téma: Történelmi, Önbíráskodás; Típus: Klasszikus western; Egyéb műfajok: Krimi, dráma

Nem az a klasszikus értelemben vett western, de a kor, a helyszín és a szereplők is stimmelnek. Walter Van Tilburg Clark könyvéből született a forgatókönyv, ami egy lincselés körülményeit mutatja be a nagyérdeműnek. Az erőtlenre megírt főszerepben Henry Fondával találkozhatunk (az egyik legnagyobb problémája a filmnek, hogy nincs normális antagonista), a film tempója feszes, nincsenek sallangok, a lezárás pedig (nem magára a filmre nézve) kiábrándító. Ha az ember unja az 50 méterről is mindent eltaláló pisztolyhősökről szóló westerneket, annak meleg szívvel tudom ajánlani ezt nagyszerű drámát.

18. Aki lelőtte Liberty Valance-t / The Man Who Shot Liberty Valance (1962) - Kritika

Téma: Törvényen kívüli vs törvény embere; Típus: Klasszikus western; Egyéb műfajok: Nincs

John Wayne egyik legjobb filmje. Ha nem a legjobb. A listán a későbbiekben ugyan még egy alkotás fog tőle szerepelni, de az egészen más okból kifolyólag került előrébb az Aki lelőtte Liberty Valance-tnál. Főszereplőtársa  egyébként James Stewart, akivel 15 évvel később, a Herceg utolsó filmjében is együtt játszott. Korához képest kicsit meglepő módon még fekete-fehérben forgatták, de ez ne szegje senki kedvét John Ford méltán híres klasszikusától! Lee Marvin Liberty Valance megformálójaként nagyon jó és akár csak egy rakás másik klasszikus westernben, egy kisebb szerepben Lee Van Cleef is feltűnik, természetesen rosszfiút alakítva.

342578.jpg

17. Farkasokkal táncoló / Dances with Wolves (1990) - Kritika

Téma: Indiánok; Típus: Modern western; Egyéb műfajok: Kaland, romantikus, dráma

Kevin Costner körülrajongott indiános eposza a kilencvenes évek legelejéről. A rendezői változat közel 4 óra hosszúságú és én azt javaslom, hogy ne is adjátok alább holmi szanaszéjjel vágott verziókkal. Egy csodás film a természet szépségéről, amiben megpedzegetik a fehér bűntudat manapság is oly' gyakori kérdéskörét, de elsősorban az indiánok életének, a természet és az ember harmóniájának csodálatosságáról szól ez a rendkívül részletgazdag és valósághű mozi. Costner valószínűleg élete alakítását hozza, Graham Greene úgyszintén nagyszerű - ő a második és ezidáig utolsó indián származású színész, akit Oscarra jelöltek, bár végül a szobrot ő sem kapta meg...

16. Seraphim Falls - A múlt szökevénye / Seraphim Falls (2006) - Kritika

Téma: Fejvadászok; Típus: Modern western; Egyéb műfajok: Akció, dráma, thriller

Én nem gondoltam, hogy ez ennyire jó. De komolyan. A két főszerepet magára vállaló színész jelenléte biztató volt, de végül is nem kapott anno akkora visszhangot és kultusz sem épült köré, pedig szerintem megérdemelné. Oké, nem tökéletes, hiszen a vége felé már mindent alárendelnek a szimbolikának, de ez a két angyal mennyországból a pokol legmélyebb bugyráig vezető útját western környezetben bemutató film még így is ütős. A nyitójelenet, amiben Pierce Brosnan karaktere menekül a Liam Neeson által megformált Carver ezredes és csapata elől első osztályú. Kár, hogy ahogy leérnek a szereplők a hegyekből, úgy a sztori is belassul. Ha végig kitartott volna a lendület, valószínűleg a legjobb 10-be is bekerült volna a Seraphim Falls.

15. Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford / The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007) - Kritika

Téma: Történelmi; Típus: Modern western; Egyéb műfajok: Életrajzi, krimi, dráma

Ebben a lassan csordogáló, de elképesztő hangulatot sugárzó drámában a legendás Jesse James életének utolsó évét ismerhetjük meg, amikor is összebarátkozott az iránta gyerekkora óta rajongó Robert Forddal, aki végül gyáva módon, hátulról lelőtte. A világ egyik legjobb operatőrének, Roger Deakinsnek a fényképezése első osztályú, a film eleji vonatrablás a sötétben egyszerűen csodálatos. Bradt Pitt játéka jó, de a Robert Fordot alakító Casey Affleck simán lemos mindenkit a színről. Andrew Dominik "hollywoodi" bemutatkozása és messze az eddigi legjobb filmje.

still-of-clint-eastwood-and-will-sampson-in-razbunarea-lui-josey-wales.jpg

14. A törvényenkívüli Josey Wales / The Outlaw Josey Wales (1976) - Kritika

Téma: Bosszú; Típus: Revizionista western; Egyéb műfajok: Nincs

Clint Eastwood második legjobb westernje, ami egyben második westernrendezése, a polgárháború körüli/utáni időkbe repíti el a nézőjét, ahol a farmerként élő Josey Wales családját legyilkolják, aki ezért beáll a támadókkal ellentétes oldalon harcoló déli partizáncsapatokhoz, hogy leszámolhasson a gaz köcsögökkel. Egy jóféle road movie rengeteg vadnyugati arccal, köztük egy vicces indián mellékszereplővel (respekt Dan George főnöknek) és egypár igazán jó filmes és történetbeli megoldással. Mindenképpen érdemes megnéznie annak, akinek bejönnek a "sárosabb" westernek.

13. Django elszabadul / Django Unchained (2012) - Kritika

Téma: Fejvadászok, Rabszolgaság; Típus: Modern western; Egyéb műfajok: Nincs

Tarantino óriási sikerű, közel hibátlan tisztelgése a műfaj előtt, belekeverve egy jó adag fehér bűntudatot. A rabszolgaság témáját feldolgozó, ízig-vérig Tarantino mozi a mesterre jellemző, mondhatni szokásos elemekből építkezik. Itt bizony (sajnos pont a főszereplőn kívül) kb. mindenkinek be nem áll a szája, ömlik a vér hektoliterszámra és tele van jól ismert dallamokkal, elsősorban természetesen Ennio Morricone szerzeményei lettek újrahasznosítva. Christoph Waltz és Quentin Tarantino számára is a második Oscar-díjat jelentette, hogy elkészült ez a film, ami hossza és a manapság nem túl kelendő műfaji besorolása ellenére is szép siker lett világszerte.

12. A három amigó / Three Amigos! (1986) - Kritika

Téma: Hatalmasok vs kisemberek; Típus: Westernszatíra; Egyéb műfajok: Vígjáték, kaland

Egy kiváló vígjáték, egyike a személyes kedvenceimnek, úgyhogy bocsássátok meg nekem, hogy ilyen előkelő helyen szerepeltetem, de egyszerűen nem tudok mit csinálni. Nekem ez a film ENNYIRE tetszik. A Steve Martin - Chevy Chase - Martin Short trió elképesztően vicces, rajtuk csak az El Guapot és Jefét játszó Alfonso Arau és Tony Plana tesznek túl. A hét mesterlövész, meg úgy alles zusammen a western zsánerének kifinomult paródiája, amit csak néhány erősen oda nem illő, SNL-szkeccs szintű jelenet választ el a tökélytől. Megunhatatlan - a mai napig sírva röhögök egy csomó jelenetén.

968full-butch-cassidy-and-the-sundance-kid-screenshot.jpg

11. Butch Cassidy és a Sundance kölyök / Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) - Kritika

Téma: Történelmi, Elmúlás; Típus: Revizionista western; Egyéb műfajok: Életrajzi, krimi, kaland

Épp, hogy kicsúszott a legjobb 10-ből ez a Paul Newman és Robert Redford nevével fémjelzett, pillanatok alatt klasszikussá érett revizionista western. A főhőseink egészen Bolíviáig tartó menekülését a törvény elől végigkövető filmben remekül teremtették meg a hangulatot és bár némely rendezői megoldást túlhasználtnak, vagy inkább túl hosszú ideig használtnak tartok, azért így is közel hibátlan darabként él a két legendás bandita kalandjait bemutató sztori a fejemben. A vadnyugat alkonyáról születtek a legjobb filmek (köztük a Butch Cassidy...-vel), úgyhogy a végső 10-esben még jó néhány figyelemre méltó darabbal találkozhattok majd, érdemes velem tartani :)

-------------------------------------------------------------------------------------

Ennyi lenne az utolsó előtti 10-es, közel van már a finálé, tartsatok ki :) Továbbra is várom a visszajelzéseket kommentben. Hogy biztosan ne maradj le a további cikkekről sem, dobj egy lájkot a facebookos oldalamra! Biztos, ami biztos :) Köszönöm.

Lisztes

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lisztesmegmondjaatutit.blog.hu/api/trackback/id/tr806049544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2014.05.01. 15:31:10

Kicsit OFF, de keresek egy filmet már régóta és ha ennyi westernt megnéztél, hátha belefutottál. Lehet nem is annyira western, de indiános annál inkább.
Ha jól emlékszem végig havas a film, elég komor és emlékeim szerint elég nyers, nem túlkoreografált bunyók vannak benne. Feliratos valamint az egyik indián, egy hatalmas kalapácsfélével (aminek a feje valami nagy állat szarvból vagy agancsból készült) írtja az ellent.
Hátha tudod. Köszi!

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.05.01. 15:45:53

@Nostro: Sajnos nekem nem rémlik, de továbbítottam az egyik kollégának egy másik blogon, aki keni-vágja a témát. Nekem a havas+indián kombóról a Pathfinder (A barbár) jut eszembe, de szerintem nem arra gondolsz (az eredetijét, a Nyomkeresőt 1987-ből pedig sajnos nem láttam). De pár info még jól jönne: kb. milyen régi film, esetleg valami ismert színész, vagy téma, műfaj, stb...

Javaslom a többit pm-ben beszéljük meg (nevemre kattintasz és ott tudsz üzenetet küldeni).

Crip Lee 2014.05.01. 17:11:13

Hú mennyi jó western van még: War wagon, Bádogcsillag (James Stewart Henry Fonda), El Dorado, Mackenna aranya, Wild Bunch, Tűzpatak, A hallgatag ember, Bend of the River stb.....
Sorrendet nehéz összeállítanom. Jó mindegyik a maga módján

Crip Lee 2014.05.01. 17:12:56

Amit kifelejtettem bár ez csak részben western az Inti the West. Ha jól tévedek ezt itthon nem mutatták be.

kuszanész 2014.05.01. 21:24:18

Jó a lista nagyon bízok a Keoma-ban!

Francisco Scaramanga 2014.05.26. 21:02:02

@Nostro:
Szerintem a Széljáró (Windwalker, 1980)című filmre gondolsz.
süti beállítások módosítása